När den amerikanska börsen stängde under onsdagen hade Apple ett marknadsvärde på 223 miljarder dollar. Microsoft tappade samtidigt fyra procent under gårdagens handel och landade på ett marknadsvärde av 219,3 miljarder dollar.

Det gör att för första gången i historien är Apple nu inte bara värt mer än Microsoft, det är även världens högst värderade teknikföretag. Wall Street Journal skriver att onsdagens börshandel markerade slutet på en epok och början på en ny.

– Apples marknadsvärde gick precis om Microsofts för första gången någonsin, det gör Apple till världens största teknikföretag vad gäller marknadsvärde. Det är även intressant att tillägga att för endast sju år sedan hade Apple inte ens några kontanter i företaget, säger Brian Marshall på analysföretaget Broadpoint Amtech.

Enligt Brian Marshall förväntas både Microsoft och Apple generera en omsättning på cirka 65 miljarder under 2010.

För ett år sedan låg Apples aktievärde på 130 dollar per aktie. I dag står företagets aktievärde på 244 dollar per aktie, en ökning med 86,7 procent på årsbasis. Det enda amerikanska företag som är värt mer än Apple i alla kategorier är Exxon Mobil med ett marknadsvärde på 278,6 miljarder dollar.

Microsoft investerade 150 miljoner dollar i Apple 1997 när Steve Jobs kom tillbaka som vd för företaget. Microsoft sålde emellertid samtliga aktieandelar i Apple år 2001. Hade Microsoft behållit aktieandelarna i Apple hade de i dag varit värda 7,4 miljarder dollar, en vinst på över 4 000 procent.

IDG News