Språket Ruby har ökat snabbt i popularitet under senare år. Den främsta anledningen till det är ramverket Ruby on Rails för att utveckla webbapplikationer. Rubyfansen brukar ge Rails omdömen i stil med ”om det finns stöd för de funktioner du vill ha i Rails så går det oerhört snabbt att utveckla”.

Nu meddelar Rails skapare David Heinemeier Hansson att det kommer en förhandsversion av nya Rails 3.0 lagom till konferensen Railsconf som går av stapeln 7 juni. Bland väntade nyheter märks förbättrade prestanda och ett frågespråk som är baserat på relationsmodellen. Det ska även gå att använda språket Javascript för vissa funktioner.

Parallellt med utvecklingen av nya version 3.0 släpps också mindre uppdateringar av den nuvarande versionen. Med version 2.3.8 ska säkerhetshål av typen cross-site scripting, alltså att skicka skadlig kod till webbservrar, täppas till.

Fakta

Railsconf går av stapeln 7-10 juni i Baltimore, USA och presenteras som fyra dagar dedikerade till Ruby on Rails. Bland annat kommer det att delas ut utmärkelser till personer som varit framträdande inom utvecklarcommunityn.