Bluffen har enligt amerikanska myndigheter omsatt svindlande belopp. När FBI på torsdagen offentliggjorde åtalet talades det om 100 miljoner dollar, motsvarande närmare 800 miljoner kronor. Men i ett domstolsbeslut från februari uppges svensken och hans kumpaner ha dragit in så mycket som 1,3 miljarder kronor på sin verksamhet mellan 2004 och 2008, pengar som nu krävs tillbaka.

Domstolen i Baltimore slår också fast att 31-åringen ska rapportera till USAs finansinspektion om han får nytt jobb, flyttar eller byter telefonnummer under de fem kommande åren.

Dessutom ska samtliga bolag som han direkt eller indirekt kontrollerar överlämna personallistor, bokföring, information om kunder samt om klagomål och reklamationer. Detta gäller ända till 2018, slår domaren fast.

Bedrägerierna har skett genom att användare lurats att installera falska antivirusprogram på sina datorer. Programmen meddelar sedan offret att datorn har blivit infekterad, men att bluffprogrammet löser problemet. Efter en tid går prövotiden ut – och användaren uppmanas att betala, i de flesta fall omkring 40 dollar, motsvarande drygt 300 kronor.

Svensken pekas ut som den tekniskt ansvarige för de falska säkerhetsprogrammen.

FBI uppger att mannen är svensk medborgare och arbetar efter teorin att han befinner sig i Sverige. Han är skriven i en västsvensk stad och enligt uppgifter till Computer Sweden bor den misstänkte fortfarande till och från på den aktuella adressen.

Bedrägerierna ska ha utförts via mannens bolag Innovative Marketing, ett företag registrerat i Belize som drevs av svensken tillsammans med flera kumpaner. Ett dotterbolag i Ukraina ska också ha spelat en central roll i härvan. Pengarna som strömmade in ska ha passerat flera konton runt om i världen för att till sist landa hos banker i Europa under bland annat svenskens kontroll.

Om den misstänkte befinner sig i Sverige så blir det svårt för amerikanska myndigheter att nå honom. Sverige utlämnar inte medborgare till länder utanför EU. Däremot kan USA begära att fallet överlämnas till en svensk åklagare och att han ställs inför rätta i Sverige.