Under en enda månad upptäcktes 43 miljoner försök att installera falska säkerhetsprogram, när säkerhetsföretaget Symantec granskade fenomenet i fjol. Sammanlagt identifierades 250 olika typer av program under namn som Spyware Guard 2008, Antivirus 2009 och XP Antivirus.

En hel ekonomi har vuxit fram kring programmen. Vissa företag utvecklar dem, medan andra står för spridningen genom webbplatser - som för användaren kan framstå som fullt legitima. Den som lurar en besökare att installera ett falskt antivirusprogram kan räkna med mellan tre och fyra kronor i ersättning. Med tanke på utbredningen växer det snart till enorma summor. Ett företag som betalar ut ersättning uppger att de mest lönsamma sajterna drar in upp mot två miljoner kronor varje månad.

– Programvarorna är ungefär fem år gamla. Vi och polisen har jobbat länge för att bli av med dem, säger David Jacoby på säkerhetsföretaget Kaspersky.

– De ser ut som kompletta antivirusprogram och rapporterar en gång i timmen att det har hittat virus på användarens dator. Men egentligen installerar den skadlig kod och kan dra in datorn i ett botnät.

Priserna ligger i regel mellan 200 och 700 kronor, det vill säga betydligt mindre än de flesta riktiga antivirusprogram. På så sätt lockas användare som inte kan se skillnaden mellan ett bluffprogram och ett riktigt.

I takt med att allt fler blir lurade växer oron för att förtroendet även för fungerande antivirusprogram skadas.

– Det är extremt negativt för vår bransch. Det här påverkar oss jättemycket, folk blir osäkra och vi erbjuder utbildningar där vi pratar om det här, säger David Jacoby.