Prylmässan Computex Taipei firar 30 år och domineras totalt av produkter som mer eller mindre härmar Apples Ipad.

Processortillverkaren Via Technologies har satsat på en plattform med egna processorer, för vilken tillverkarna kan välja Android eller Windows som operativsystem. IpadFöretagets partner Blue Sky har lanserat flera olika modeller, exempelvis Ebook BL10, EP10 och nu senast Epad som närmast kan ses som en kopia på Ipad.

Från Micro-Star International, MSI, kommer den nya serien Wind Pad med skärm på tio tum och inbyggda kretsar för både 3g, wifi och gps.
MSIs produkter i denna kategori finns i flera utföranden, både en Windowsversion, Wind Pad 100, med Atomprocessor från Intel och en som använder Googles operativsystem Android och bygger på Samsungs variant av Armprocessorn.

Både MSI, Asus och Acer satsar på Windows 7 i sina produkter och enligt Microsoft ska det finnas ett 60-tal leverantörer som väljer företagets operativsystem i produkter som visas på mässan.

Ipad

Asus Eee Pad EP121 hör till de mer kraftfulla modeller som visas upp. Den har en skärm på hela tolv tum och använder Intels Core 2 Duo-processor. Operativsystemet är Windows 7 Home Premium till skillnad från företagets tiotummare som använder Windows Embedded Compact 7. Den lilla modellen, Eee Tablet, hör dock till marknadens lättaste med en vikt på bara 675 gram. Eee Tablet är tolv millimeter tjock men får ändå plats för en webbkamera på två megapixel.

Fakta

1 715 företag ställer ut produkter i 4 861 montrar på Computex Taipei som pågår 1-5 juni.