Amazon, Google och Microsoft har kommit olika långt med sina molnsatsningar, men alla tre har lyckats etablera sig som viktiga aktörer.

Googles molntjänst App Engine ligger rejält efter Amazons EC2 i marknadsandelar. Enligt Forrester Research stod EC2 för nästan 41 procent av molnanvändningen bland utvecklare i slutet av 2009, App Engines andel var bara 8,2 procent. Även Microsoft tar sig förbi App Engine med Azure, med en andel på 10,2 procent. 1 200 utvecklare är med i Forresters undersökning, varav cirka 50 använder molntjänster.

Men Google ger inte upp. Nyligen lanserades en mer avancerad variant av företagets molntjänst, med namnet App Engine for Business. Den mer avancerade versionen ska bjuda på bättre administrationsverktyg, mer funktionsrika programmeringsgränssnitt, servicenivåavtal och bättre support.


Begränsningar. ”Med Googles App Engine är man låst till ett begränsat antal programmeringsgränssnitt och kan inte optimera så mycket”, säger Adam Skogman på Jayway.

De tre tjänsterna jämförs ofta och ses som rena konkurrenter. Men i själva verket skiljer det mycket mellan dem. Amazons EC2 handlar om att hyra serverkapacitet som man kan göra vad man vill med. Med Googles App Engine hyr man applikationsservrar som det går att installera vissa typer av applikationer på.

– Med Googles App Engine är man låst till ett begränsat antal programmeringsgränssnitt och kan inte optimera så mycket. Men man behöver man inte tänka så mycket på skalning på flera servrar, det tar Google hand om, säger Adam Skogman, molnarkitekt på Jayway.

Amazons EC2 beskriver han som att ”man hyr vanliga virtuella servrar” och Microsofts Azure som ett mellanting mellan Googles och Amazons molntjänster.

– På Azure har kunden kontroll över och ansvar för hur många servrar som används, till skillnad från på App Engine, säger Adam Skogman.

En skillnad mellan de olika molntjänsterna är hur snabbt det går att köra i gång nya servrar.

– Med App Engine och EC2 tar det tio sekunder, med Azure 15 minuter.

Fakta

Den som vill skriva applikationer som ska köras i Googles molntjänst App Engine har att välja på språken Java och Python, För datahantering finns en variant av Googles egna, ej relationella, databas.