Financial Times publicerade i måndags en artikel som hävdar att Google kommer att byta ut samtliga Windowsdatorer på företaget och ersätta dem med antingen Mac eller Linux.

Något officiellt uttalande har ännu inte gjorts från Googles sida och Financial Times citerar endast anonyma källor som uppges komma från anställda på Google.

Flera analytiker uppger att om uppgifterna stämmer, beror Googles agerande antagligen inte på säkerhetsskäl.

– Det måste finnas andra skäl än säkerhet bakom ett sådant beslut. Att byta från Windows till Mac eller Linux kommer inte att öka säkerheten internt på Google, säger John Pescatore på analysföretaget Gartner.

Enligt John Pescatore råkar Windows ut för fler hackarattacker på grund av operativsystemets dominans. Det betyder emellertid inte att Mac OS eller Linux skulle vara säkrare, hävdar han.

– Känner hackarna till att Google kör på endast Mac eller Linux kommer de istället att utforma sina attacker för dessa plattformar istället. Säkerhetsbrister finns även bland dessa operativsystem, säger John Pescatore.

Även Michael Gartenberg vid analysföretaget Altimeter Group är kritisk till Googles påstående.

– Windows verkar fungera bra för andra Fortune 500-företag. Det är en intressant ursäkt att skylla på säkerhet, men för mig visar det snarare på spänningarna mellan Google och Microsoft, säger Michael Gartenberg.

Microsoft och Google har det senaste året börjat inkräkta allt mer på sina respektive områden. Microsoft försöker ta större andelar på sökmarknaden med söktjänsten Bing. Dessutom har Microsoft nyligen lanserat Microsoft Docs, en molntjänst som konkurrerar direkt med Google Docs.

Google har å andra sidan lanserat ett nytt operativsystem, Chrome OS, som företaget hoppas ska konkurrera med Windows på bärbara enheter såsom netbooks.

Microsoft har valt att inte kommentera uppgifterna. Google utfärdade igår ett kort uttalande där företaget uppger att man alltid försöker förbättra de anställdas effektivitet, men vill inte kommentera specifika fall.

IDG News