I en artikel i Financial Times som publicerades i måndags hävdade anställda på Google att företaget kommer att byta ut alla datorer med Windows och ersätta dem med antingen Mac eller Linux.

Enligt de anställda som intervjuades i Financial Times så beror utspelet på att Google vill höja den interna säkerheten på företaget.

Under gårdagen höjde Microsoft rösten och tog Windows till försvar i samband med artikeln i Financial Times.

– När det kommer till säkerhet så erkänner till och med hackarna att vi gör ett bättre jobb än någon annan. Inte bara hackarna, inflytelserika personer och företag såsom Cisco säger till oss att vår fokus på säkerhet är bättre än något annat företag, skriver Microsofts talesman, Brandon LeBlanc i ett blogginlägg.

I sitt blogginlägg går Brandon LeBlanc igenom en rad olika exempel på hur Microsoft gått till väga för att höja säkerheten i Windows.

Enligt industrianalytikern Rob Helm vid analysföretaget Directions så är Microsofts svar väntat.

– Microsoft brukar regelbundet blogga så fort deras konkurrenter gör ett negativt uttalande. Tidigare gjordes det via mindre individuella bloggar, men nu för tiden görs det via företagets officiella blogg, säger Rob Helms.

Enligt Andrew Storms på säkerhetsföretaget Ncircle Security så handlar Googles utspel antagligen om att företaget vill skapa ett exempel. Andrew Storms tror att Google vill visa att ett stort företag kan fungera utan Microsofts produkter och istället använda molntjänster.

– Om du flyttar ut hela ditt företag till molnet så spelar de anställdas operativsystem inte så stor roll. Varför ska ett företag då betala för licenser, support och hantera säkerhetsuppdateringar, säger Andrew Storms.

Andrew Storms tror inte att Googles flykt från Microsoft har så mycket att göra med varken säkerhet eller kostnadsnedskärningar. Istället tror han att det är ett pr-trick från Googles sida för att visa att det går att leva utan Microsofts produkter.

IDG News