I en intervju med Computerworld i förra veckan medgav Adobes säkerhetschef, Brad Arkin, att företaget bär en stor måltavla på ryggen. Flera av Adobes produkter har det senaste året utsatts för en rad attacker som gjort det möjligt för hackare att sprida skadlig kod och trojaner.

– Vi står i fokus just nu vad gäller säkerhet. Vi kan inte förneka att många tredjepartsprodukter såsom våra egna hör till många hackares favoritmåltavla. Vi utvecklar för många plattformar så det gör oss extra attraktiva ur en säkerhetssynpunkt, säger Brad Arkin till Computerworld.

Enligt en studie genomförd av det finska säkerhetsföretaget F-Secure så utnyttjade 61 procent av alla hackarattacker under första två månaderna i år, säkerhetshål i pdf-läsaren Adobe Reader.

Säkerhetsföretaget McAfee släppte tidigare i år en studie som förelog att säkerhetshål i Adobe Reader var ansvarigt för 28 procent av alla attacker under det första kvartalet i år.

– Vi får in fler buggrapporter nu än för ett år sedan. Det beror på att vi har mycket stort användarantal och att säkerhetsföretagen har stort fokus på våra produkter. Det resulterar att vi får större uppmärksamhet än andra företag, säger Brad Arkin.

Enligt Brad Arkin så ser han det som en positiv utveckling vilken han välkomnar.

– Vi uppskattar när någon delar med sig av säkerhetshål på ett ansvarsfullt sätt. Det ger oss möjlighet att släppa uppdateringar innan problemet inner utnyttjas av hackare, säger Brad Arkin vidare.

Brad Arkin uppger även att Adobe nu anammat en ny utvecklingsmodell som är tänkt att generera säkrare program. Den nya modellen involverar flera steg för att utvärdera säkerhetsrisker i ett program och han hoppas att det kommer att resultera i rejält mycket säkrare program framöver.

IDG News