Ett par timmar senare hade han låtit landa privatplanet på väg till Moskva och lämnat över en Ipad eftersom han just shoppat upp sig på en bunt i New York. Klintbergare? Tror inte det.

Vem hade väl kunnat ana att Apple skulle passera Microsoft i börsvärde?

Själv är jag Mac trogen sedan 1988. Knappt tio år senare kändes det dock tröstlöst att harva med en Performa och ett OS som ideligen frös. Apple var nära döden.

Då kom grundaren tillbaks. Entreprenören. Visionären. Predikanten som vill frälsa världen.

Genom hans genomskinligt färgglada kanin med namnet Imac fick vi hopp igen och Apples börsvärde åkte upp från svältnivå till 22 miljarder dollar vid dotcomtoppen i december 1999.

Microsoft var värt 604. Nu ligger båda runt 230.

Jag kan inte säga att jag tyckte om ”damväskan”, den där bärbara datorn med rundad form och ett handtag i baken. Dess transparent blåvita kropp väckte munterhet på flygplatsen i Libreville, Gabon.

Jag hade bokat ett franskt prestigehotell och skulle flyga vidare efter en natt.

För att slippa bli inlåst i en cell på flygplatsen med min bärbara var jag tvungen att till slut betala någon månadslön till en vakt som kallades ”Krokodilen” och beundrades för sin förmåga att extrahera pengar ur resenärer.

Appleprylen inbjöd till att raskt införa ”damväsketillstånd”.

Resten är historia, som man säger: Unixbaserat Mac OS X med GUI som äger, Ipod, Itunes, Iphone med appar och nu senaste flugan. Predikanten stöper om hela branscher.

På twitter kunde vi följa it-kändisar som väntade på Arlanda på ett plan som fraktade de första privatimporterade ”paddorna” till Sverige.

Nyss Twittrade jag om känslosamma scener:

”Video fr Ipad-släppet i Tyskland. Steve Jobs ett sånt hejdundrande entreprenörsgeni att man blir mållös.”

Fick snabbt ett svarstweet: ”Tårögd är rätta ordet”. Säga vad man vill, men som entreprenörssaga är Apple stort.

Man kan dock fundera över en legend som förekommit i massor av versioner, den om Dr Faust, han som ingick en pakt med djävulens inkarnation, Mefistofeles, för att få uppleva fantastiska saker i livet.

Priset var förstås att den Onde tog hand om hans själ och att han fick försmäkta i helvetet.

Jonathan Zittrain, Harvardprofessorn som skrev ”The Future of Internet – and How to Stop it”, anser att skönheten hos Iphone och Ipad gör att folk nu väljer sådana ”tjudrade” apparater som i princip kontrolleras uppifrån – motsatsen till det som gjorde internet stort.

Själv tycker jag att det är en mänsklig rättighet att plocka isär, låsa upp och fixa till en sak man köpt. Det görs med Iphone och paddor.
Frågan är om det räcker för att rädda själen.

För vem skulle säga nej om någon flög förbi och lämnade över en Ipad? Och hur många hackar den?