Enligt analysföretaget slår den tidigare lågkonjunkturen med full kraft mot försäljningen av Unixservrar. Allt fler användare ger Unix kalla handen, vilket leder till att operativsystemets andel av de totala it-investeringarna rasar.

Den globala omsättningen för Unixservrar uppgår till 2,3 miljarder dollar under årets första kvartal. Unix står för 22 procent av den totala omsättningen för servrar, alla operativsystem inräknade.

Siffran innebär ett kraftigt ras jämfört med motsvarande period i fjol, där andelen för unix har minskat med 10,5 procentenheter. Unix står alltså för en avsevärd, men kraftigt minskande andel av serverintäkterna.

Unixinvesteringar handlar om system i mellanklassen, ofta med Suns operativsystem Solaris, IBMs Aix eller Hewlett-Packards HP-Ux som operativsystem.

Segmentet får allt hårdare konkurrens från X86-baserade servrar. Enligt analytiker är det för tidigt att säga om användarna är på väg att byta helt och hållet från Unix.

– Oracle är det största frågetecknet, även om företaget har visat sitt engagemang i Suns Unixsystem Ultrasparc. Oracle säger att företaget fortsätter sin utveckling, men det tar ett tag innan det klarnar kring hur saker och ting utvecklar sig, säger Charles King, analytiker på Pund-IT, till IDG News.

Fakta

Enligt IDCs analytiker beror nedgången för unix på flera faktorer. Ett skäl är att den globala recessionen har lett till att många användare skjuter upp investeringarna för just unix, där ersättningscyklerna är relativt långa, mellan fem och sju år.
Oracles köp av Sun blev klart i januari och ledde till att många användare har väntat med att göra investeringar tills köpet är helt och hållet i hamn och framtiden är utstakad.
Ytterligare ett skäl är att många HP-användare har väntat på uppgraderingar. Företaget har aviserat nya produkter i bland annat sin Integrity-serie.
Samma sak gäller IBMs kunder, där företaget väntas lansera nya unixservrar senare i år.