Flash är det vanligaste sättet att se video på nätet. När html 5 kommer blir det ändring på det. I alla fall om man får tro Daniel Glazman, en av två ordförande i webborganisationen W3Cs arbetsgrupp för webbmallar. Enligt honom finns allt Flash har i html 5 och närliggande webbstandarder. Flash blir därmed överflödigt.

– Vi vill inte döda Flash, det är bara en bieffekt. När vi standardiserar tänker vi bara på webbens framtid, inte på Flash eller något annat, säger han.


Dissar Flash. ”Med videofunktionen finns ingen anledning att installera Flash”, säger Daniel Glazman ordförande i arbetsgruppen för W3C.

Utvecklare vill, enligt honom, ha allt i en kodstandard. Alla de stora leverantörerna av webbläsare trycker på för html 5. Opera, Safari, Mozilla Firefox och Internet Explorer 9 har redan stöd för vissa funktioner i den kommande standarden.

För kunderna kommer valet att falla på den plattform som passar deras användare bäst. Richard Sandenskog, investmentmanager på Schibsted Tillväxtmedier, anser att Flash har fungerat bra hittills.

– Vi har ingen religiös övertygelse åt något håll. Visar det sig att funktionen i html 5 är bättre och att majoriteten av våra användare har webbläsare som stöder html 5 och folk enas om vilken codec som ska gälla så kommer vi att gå över till den. Vi har redan många applikationer för Iphone där vi inte kan använda Flash, så rent tekniskt är en övergång inte svår för oss, säger han.

Med codec avser han den omkodare som behövs för att tolka en videofil.

En brist i videofunktionen i html 5 är avsaknaden av kopieringsskydd, så kallat drm. Daniel Glazman ser det inte som ett problem. Han tror att kopieringsskydden kommer att dö ut. Som exempel pekar han på regionskoderna på dvd, som var ett misslyckande.

Isac Lagerblad, gränssnittsutvecklare på Creuna, tror också att Flashs videodagar är räknade.

Däremot tror han att plattformen kommer att leva kvar.

– Videoelementet i html konkurrerar förmodligen ut alla de olika videospelare som är byggda på Flash, till exempel på Aftonbladet och Expressen. Stora videotjänster som Youtube och Vimeo har redan lagt in stöd för videoelementet. Flash finns troligen kvar som spel- eller kampanjwebbplatsplattform ännu ett tag, säger han.

Alla delar inte Daniel Glazmans dystra syn på Flash framtid. Flashleverantören Adobe är inte speciellt orolig.

När CS träffade Adobes tekniske evangelist för Flashplattformen, Steve Allison, så trodde han att bristen på kopieringsskydd skulle göra att videofunktionen i html 5 visserligen skulle fungera bra för en del, men inte alla.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

Hyper text markup language, html, är det språk som webbsidor skrivs med. Det är en standard som togs fram av Tim Berners-Lee.

Han är också grundaren av World Wide Web Consortium, W3C, som är organisationen bakom html.

Den senaste färdiga standarden är html 4.01 som kom 1999.

Version 5 är efterträdare och är helt bakåtkompatibel.

När html 5 blir en färdig standard finns det olika bud om men vissa webbläsare stöder de delar som finns klara redan nu.

Utöver html används webbmallar (cascading style sheets, css) och objektstandarden för webbsidor (document object model, dom).