Apples Ipad har inspirerat till en rad nya datorer som har tryckkänsliga skärmar och främst ska användas för att surfa och läsa e-böcker. Här vill även Canonical finnas med och företaget meddelar att Ubuntu Linux ska anpassas för dessa datorer.

Utvecklingen ska ske i ett brett samarbete med kretstillverkarna Freescale, Texas Instruments och Marvell som alla bygger produkter kring Arm-processorn. Men det hindrar inte att man även samarbetar med Intel, meddelar Canonical.

Det nya operativsystemet ska bli en variant av kommande Ubuntu 10.10 ”Maverick Meerkat” och ingå i den serie operativsystem som tidigare använts i små datorer, exempelvis Nokias N810. I Canonicals tidigare satsningar på enkla operativsystem ingår även Ubuntu Light som har använts som ett extra operativsystem för att snabbstarta vissa funktioner på vanliga Windowsdatorer.

Målet med den version som utvecklas för läs- och surfplattor är att operativsystemet ska vara lika snabbt och strömsnålt som Ubuntu Light men givetvis få fler funktioner för fingerstyrning.