Enligt en färsk undersökning från Global Mobile Suppliers Association, GSA, finns det i dagsläget 80 4g-nät som bygger på standarden lte, Long term evolution.

Det är en ökning med 16 nätverk sedan i april och 30 ytterligare är på väg att öppnas i 33 länder i år. Nästa år tillkommer 45 nät.

Telia blev först i världen med förra årets kommersiella start av 4g-nät i Stockholm och Oslo. Nu i dagarna har nätet uppgraderats och företaget uppger att användarna ska kunna komma upp i 80 Mbit/s. Före årsskiftet ska nätet vara utbyggt på 25 orter, däribland Visby, Luleå, Lund, Västerås, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping.

Telenor, Tre och Tele2 har alla valt att avvakta med sina lanseringar tills det går att få modem som stöder både 3g och 4g. De Samsungmodem som Telia använder i dag fungerar nämligen bara i 4g-näten.

– Vår målsättning är att leverera 4g-modem med stöd för både 3g och 2g under andra kvartalet, säger Samsungs pr-chef, Erik Johannesson.

Erik Hörnfeldt, informationschef på operatören Tre, säger att man relativt snabbt kan uppgradera sina befintliga nät.

– Vi behöver bara stoppa in ett kort i den befintliga basstationen och starta om den och sedan kör vi, säger Erik Hörnfeldt.

Han säger att testerna drar i gång under andra halvåret och att planen är att ha en kommersiell lansering under fjärde kvartalet.

Samma tongångar är det från Telenor.

– Arbetet med att bygga ut näten pågår för fullt och vi räknar med att kunna lansera en 4g-tjänst med god kvalitet vid slutet på året. Men förutsättningen för en bra upplevelse är modem som är kompatibla med både 3g och 4g, säger Telenors presschef, Marcus Adaktusson.

Net4Mobility, det bolag som Telenor och Tele2 gemensamt driver för bygget av 4g-nätet, kommer att använda modem som utvecklats av Huawei och Qualcomm. Modemet E398 hör till de första som stöder som är kompatibla med både 3g och 4g.

Leif-Olof Wallin, Gartners analytiker, anser att Telia är det företag som har mest att vinna på 4g-satsningen.

– I 3g-näten delar Telia spektrum med Tele2. Eftersom det kan ta slut har Telia en stor drivkraft för att snabbt flytta till ett nytt, fräscht spektrum. Så det är inte så konstigt att Telia springer på så det svartnar för ögonen, säger Leif-Olof Wallin.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

Den utbyggnad som sker nu gäller främst den frekvens på 2,6 GHz som auktionerades ut av Post- och telestyrelsen för två år sedan.

2,6 GHz-bandet har kort räckvidd och lämpar sig därför enbart för 4g-utbyggnad inne i tätbefolkade städer.

I höst startar auktioner för 1 800 MHz-frekvenserna som nu används för gsm.

Efter årsskiftet ska 800 MHz-frekvenserna från det analoga tv-nätet gå under klubban. Detta spektum ger mycket längre räckvidd och används för 4g-täckning av landsbygden.

2012 ska även Försvarets frekvensutrymme i 2,3–2,4 GHz-banden auktionernas ut till 4g-operatörerna.