Det har gått ett halvår sedan Telia lanserade 4g, en teknik som både analytiker och tidiga användare ser positivt på. Tony Fagerlund jobbar med utveckling och tillämpning av ny teknik på Swedbank som hör till de första, större kunderna som testat tekniken. Han säger att användningsområdet är något begränsat så här i starten i och med att täckningen inte är fullt utbyggd.

– Men vi ser att tekniken som sådan har en enorm potential. Vi vill därför prova för att bättre förstå hur 4g kan användas både av oss själva internt men också bilda oss en uppfattning om hur vi tror att våra kunder påverkas i gränssnittet mot oss om de får tillgång till snabbare hastigheter, säger Tony Fagerlund.

Han säger att de nya 4g-näten på sikt kan förändra arbetssättet på många kontor.

– Allt fler enheter får mobila modem vilket innebär att man anpassa sig ett mer mobilt arbetssätt.

Som exempel på det nämner han möjligheten att flytta kundmöten till lugnare lokaler.

– Mobilitet handlar inte alltid om att vara miltals från sin stationära arbetsplats, säger Tony Fagerlund.

– Med högre hastigheter kan man även dra nytta av avancerade funktioner där man exempelvis kan lyfta upp komplicerade beräkningar eller realtidstjänster i molnbaserade tjänster.


En vän av 4g. "Tekniken har en enorm potential", säger Swedbanks utvecklingschef Tony Fagerlund.

Per-Arne Sandegren, senioranalytiker på IDC, tror att de nya 4g-näten kommer att sopa banan med wimax, en teknik som få förutom Intel satsat på i Sverige.

– Wimax är en död fisk i sammanhanget medan 3g blivit en gigantisk succé som 4g kommer att bygga vidare på, säger Per-Arne Sandegren.

Frågan är då vilket behov det kan finnas av att surfa i hastigheter på närmare 100 Mbit/s när man redan i dagens 3g-nät börjar närma sig 20 Mbit/s.

– Jag tror nog att många företagskunder är villiga att betala lite mer för att säljkåren eller andra grupper ska få bättre bredband på fältet. Men någon massmarknad kan vi nog inte förvänta oss under innevarande år, säger Per-Arne Sandegren.

Gartners analytiker, Leif-Olof Wallin, säger att det är ganska få företagstjänster som behöver 4g. Han tror snarare att tekniken kommer att marknadsföras av spelbolag och liknande.

– En fördel med 4g är den extremt låga fördröjningen, vilket är ett problem vid online-spel. Nu kan man slippa bli skjuten innan man ser fienden.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

Det råder lite förvirring kring begreppet 4g eftersom denna benämning på fjärde generationens mobilnät ibland även innefattar wimax. Det gäller exempelvis i USA där operatören Sprint nyligen lanserade wimaxtelefonen HTC Evo 4G.

Med 4g avses oftast tekniken lte, Long term evolution, som teoretiskt klarar 1 Gbit/s.