Många utvecklare lägger ned mycket tid och energi på att vid sidan av jobbet bidra till projekt med öppen källkod. CS har pratat med tre av Sveriges bästa utvecklare. De är överens om att det ger personlig tillfredsställelse och att när man rekryterar är det ett plus om du har jobbat med öppna projekt.

– Det tyder på ett större intresse för programmering, säger Johan Bevemyr, it-arkitekt på Tail-f Sytems.

Han jobbar med öppen källkod både på fritiden och i yrket. Hur mycket det blir varierar från vilka uppdrag han har och vilka behov han har på fritiden. Att han ägnar sig åt det på fritiden beror på två saker. För det första så har han möjlighet att fixa saker han inte tycker funka i program med öppen källkod.

– För det andra är det kul att lägga upp något du tycker du har gjort bra. Du får feedback och det är sjyst att andra kan använda det, säger Johan Bevemyr.

Joel Abrahamsson är konsult på Valtech och han lägger mellan fem och tio timmar per vecka på öppna projekt. I dagsläget är det bara något han gör på fritiden men han för en dialog med sin arbetsgivare om att göra det i yrket också. Han arbetar med öppna projekt för att slippa den kommersiella aspekten.

– Visst kan det finnas ett värde i att göra något kommersiellt samtidigt kan du känna en viss frustration över att det är låst. Då är det en frigörelse att få jobba med öppnare grejer på fritiden. I vissa lägen är det en ventil när du kan utforska nya saker på fritiden, säger han.

Även Joel Abrahamsson tror att det generellt är lättare att hitta duktiga utvecklare som håller på med öppen källkod.

– Personer som jobbar med öppna projekt är ofta väldigt engagerade, vilket är positivt. Engagerade människor har en tendens att vara väldigt kompetenta eftersom de bryr sig om sin egen utveckling.


Bra business. Emil Eifrém ser öppen källkod som den bästa affärsmodellen för Neo Technology.

Emil Eifrém är vd för företaget Neo Technology, som han även grundade. De arbetar enbart med öppen källkod. Det är ett strategiskt val för att göra bra affärer.

– Vi har ingen religiös övertygelse om det men just nu är det den bästa affärsmodellen. Kan hända att vi i framtiden väljer att kombinera det med slutna produkter, säger han.

Fördelen de ser med öppen källkod är att det är det lättaste sättet att få ut produkterna till många utvecklare för så lite pengar som möjligt. Affärsmodellen bygger på att om du ska använda deras produkter som öppen källkod är det gratis, du betalar genom att bidra med det du utvecklar. Vill du däremot använda deras mjukvara för slutna projekt får du betala för det.

– I slutändan måste vi få in pengar för att betala ut löner och få mat på bordet.

Emil Eifrém arbetar i dag bara med öppen källkod i yrket men har tidigare jobbat med flera olika projekt på fritiden.

– Jag tror framförallt att det handlar om personlig tillfredsställelse. Att få utlopp får sin utvecklarkreativitet och få respons på det du gör. Community aspekten är viktig. Träffa människor och samverka kring att utveckla bra program, säger han.