Hur mycket förlorar amerikanska företag på piratkopiering i Kina?

Den frågan har diskuterats i USAs International Trade Commission, USITC.

Flera experter ifrågasätter företagens egna siffror.

Beräkningarna utgår från att försäljningen av piratkopierade program eller musik på cd innebär att företaget förlorar en försäljning av äkta vara. Men så behöver det inte vara, säger Fritz Foley, professor på Harvard Business School, till IDG News.

– Det verkar befängt att tro att någon som betalar ett lågt belopp för en piratkopia annars skulle köpa den äkta varan för sex eller tio gånger så högt pris, sa han inför USITC.

– Företagen har skäl att framställa sina förluster som mycket stora.

USITC har fått i uppdrag av senatens finansutskott att utreda hur kinesisk protektionism och patentintrång drabbar USAs ekonomi.

– Hur i hela världen ska vi kunna urskilja och mäta problemet i Kina, undrade ledamoten Charlotte Lane.

Peter Yu, professor i immaterialrätt vid Drake University i Iowa, tror inte att branschen sitter inne med hela sanningen. Visserligen drabbas den amerikanska filmbranschen av upphovsrättsintrång i Kina, men USA kan vinna på det på andra sätt.

Branschorganisationen Business Software Alliance, BSA, försvarar sina beräkningar.

79 procent av alla program som installerades i Kina 2009 var obetalda, och de skulle annars ha kostat 7,6 miljarder dollar, uppgav Robert Holleyman, vd för BSA.

Siffrorna har sammanställts av analysföretaget IDC.

Robert Holleyman påpekade att piratkopieringen ger kinesiska företag en orättvis fördel i konkurrensen.

Av alla förfalskade och kopierade varor som amerikanska tullen tar i beslag kommer ungefär 80 procent från Kina. Det uppgav Shaun Donnelly från National Association of Manufacturers.

Kina är brännpunkten för internationella förfalskningar och piratkopiering, påstod Shaun Donnelly.

Den kinesiska regeringen hade representater närvarande vid utfrågningen, men de uttalade sig inte.

Det kinesiska rättsväsendet hanterar upphovsrättsliga brott med silkesvantar, säger Daniel Chow, professor i juridik vid Ohio State University.

Böterna är låga, och om kinesiska myndigheter konfiskerar datorer som använts för piratkopiering säljer de ofta tillbaka utrustningen på auktion till piraterna.

– Fängelsestraff avskräcker inte, eftersom det nästan aldrig utdöms, säger Daniel Chow.

Daniel Chow rekommenderar amerikanska företag att sluta med razzior och juridiska åtgärder. I stället bör företagen satsa på att få folket i Kina att se fördelarna med upphovsrätt. Politiker och tjänstemän är trötta på att höra om det.

– Det fungerar inte, säger han. Företagen måste tänka långsiktigt.