När den senaste topplistan över världens bästa superdatorer presenterades tidigare i juni stod det amerikanske energidepartementets Jaguar som vinnare. Den bygger på Craymodellen XT5-HE med AMDs sexkärniga Opteronprocessorer och klarar 1,7 petaflops.

På top500.org återfinns 21 anläggningar från Cray, varav de flesta i övre delen Den största anläggningen utanför USA finns på Edinburghs universitet och bygger likt KTHs dator på modellen XT6m. Den är nummer 16 med prestanda på 274 teraflops men passeras av KTH senare i höst.

Den största superdatorn i Europa finns på tyska Forschungszentrum Juelich och hamnar på topplistans femte plats med 825 teraflops. En anläggning i Moskva klarar 350 teraflops. Det återstår att se om KTH passerar det.

Redan med den Crayburk som dras i gång i sommar passeras dock den HP-anläggning som FRA installerade för tre år sedan med råge. När den var ny låg den på femte plats men halkade i fjol ner till plats 30.

För svenska Linuxspecialisten South Pole är satsningen på Cray lite av en kursändring eftersom företaget normalt brukar leverera beräkningskluster som bygger på det egna servermärket.

– Det är den första Crayinstallationen i Sverige på många år och en av våra i särklass största affärer. Vi har tidigare haft en dialog med Cray men inför det första avropet blev vi formella partners och kunde då erbjuda KTH den här lösningen, säger South Poles vd, Jakob Sandgren.