Det innehåller låttexter, studioreportage, en uppsjö av bilder, intervjuer, allt som du inte visste eller ville veta om Ola Salo och hans följe. Allt som är omöjligt att trycka in i en cd-booklet på 12×12 cm.
The Arks nya opus fick en långt bredare fysisk spridning än vad som tidigare varit möjligt för cd-skivor: den säljs på Pressbyrån, 7 Eleven och Press Stop, på platser och i städer där det inte längre går att köpa skivor. In Full Regalia är den nya hybriden, elektronisk och fysisk dundersuccé.
I maj i år meddelade amerikanska Library of Congress att man köpt Twitters hela arkiv; det ska analyseras, uppdateras och publiceras. Därför att ”flödet av tweets ger djup insikt i individernas liv och samhällets förändring; vissa tweets är redan historiskt signifikanta” (till exempel Obamas första tweet efter valet).
På en bokhandel vid 5th avenue i New York snubblar jag över en tidning jag aldrig sett förut, ”Ipaper”. Den ges ut av www.papermag.com. Omslaget pryds av en mörkhårig flicka med en blå fjäder i munnen och en papegoja på armen. Hon heter Sarah Silverman är 40 år och är komiker men också en känd twittrare och bloggare som lever sitt liv via de sociala medierna. Hon är totalt och fullt digital, följd av en armé trogna followers.
Numera även på papper i var fans hand.
Tidningens idé är att besjunga de sociala mediernas annars ack, så anonyma, personligheter. Därför behövs, det av den digitala generationen så föraktade och förkastade, papperet. Det blir ett hundratal personliga porträtt per utgåva, korta eller långa, men alltid med bild. I varje nummer publiceras 140 utvalda tweets. Tidskriften Ipaper är den fysiska svansen till den elektroniska www.papermag.com.
Jag tänker på atomernas makt över oss. För 15 år sedan intervjuade jag Nicholas Negroponte, chefen för MIT Media Lab, digitaliseringens apostel. I sin bok ”Being Digital” förutspådde han bland annat sociala medier, mobila datorer, interaktiv design och över en miljard internetuppkopplade år 2000. Allt som kunde digitaliseras skulle digitaliseras, atomer ersättas av bitar.
Han fick en del rätt. Men det är fascinerande att läsa om boken nu och göra en reality check. Professor Negroponte trodde 1995 på papperets, bankbyggnadernas och videobutikernas undergång. Han underskattade, som flera framtidsforskare, människans förkärlek till atomer och förmågan att skapa hybrider.
Och så var det med ”I”. Som i ”Ipaper”. Jag. Jag. Jag.
Självhävdelsebehovet är, har alltid varit och förblir en lika stor drivkraft bland artister, sociala medier-folk. nätverkare och självlärda naivister. Är man finkänslig säger man ”dessa människors kreativitet är extremt kopplat till den egna personen”. Liljevalchs chef Mårten Castenfors sa det vid invigningen av sommarens utställning ”Eljest” som visar verk av ett sjuttiotal självlärda konstnärer från Norden. Det finns ett uppenbart släktskap mellan dem och nätets växande styrkor av barfotareportrar, modeorakel, politiker, sexrådgivare.
Ipapers chefredaktör talar om The New Socialism.
Och det räcker inte att vara med i en onlinesshow. Alla älskar de nya hybriderna: Ola Salo, Sarah Silverman, Bosse-bloggare och annonsörerna.