Affären är en del i Australiens massiva bredbandssatsning, som ska ge fiber med en kapacitet på 100 Mbit/s till 90 procent av landets hushåll.

Telstra, som privatiserats stegvis mellan 1997 och 2006, förbinder sig med avtalet att flytta över sina kunder i kopparnätet till det nya statliga fibernätet i takt med att det byggs ut. Därefter läggs kopparnätet ner.

Australiska staten ska de närmaste sju åren, tillsammans med privata aktörer, satsa nära 300 miljarder kronor på det nya fibernätet. Nätet var ett viktigt vallöfte när premiärminister Kevin Rudd vann valet 2007.

Telstra har å sin sida gjort stora investeringar i nät genom åren, för att förse även de mest avlägsna platserna i Australien tillgång till telefoni och internet.

Enligt Wall Street Journal har ledningen för operatören uttryckt oro för att den statliga satsningen ska hämma bolagets tillväxt och göra dess infrastruktur redundant, medan Labourregeringen velat försäkra sig om att Telstra inte sänker fiberprojektet genom att göra sig själv till en stor konkurrent.

Som påtryckningsmedel har regeringen hotat med att lagstiftningsvägen få till en separation av operatörens infrastruktur och slutkundsförsäljning. Telstra har också riskerat att bli utan frekvenser för trådlöst bredband om inte situationen förbättras.

Med det nya avtalet slipper Telstra regleringar och får samtidigt klartecken att bjuda på frekvenser för sin 4g-satsning.

Australiens nya fibernät ska drivas av det statliga bolaget National Broadband Network Corporation, som ska agera grossist åt internetoperatörer. Telstra kommer alltså att få behålla sina kunder, men köpa kapacitet för dem från det nya fibernätet.

Enligt den australiska regeringen kommer det nya nätet att kunna innehålla mycket mer än vanliga telekomtjänster och bidra till att leverera sådant som sjukvårds- och utbildningstjänster till landsbygden.

Wall Street Journal skriver att en studie som togs fram av McKinsey och KPMG förra månaden kom fram till att nätet skulle bära sig även utan Telstras medverkan, något som gett ytterligare förhandlingsmuskler till regeringen.

Telstra och den australiska regeringen har förhandlat sedan september förra året och avtalet måste godkännas av Telstras 1,4 miljoner aktieägare. Detta är tänkt att ske under första halvåret 2011. Telstras aktie rusade på Sydneybörsen sedan avtalet offentliggjorts.

Fakta

  • I april 2009 fattade Australiens regering beslut om ett nytt bredbandsprojekt, som ska ge fiber med kapaciteten 100 Mbit/s till 90 procent av hushållen, skolorna och företagen i landet.
  • De områden som inte nås av fibern ska få trådlöst bredband på minst 12 Mbit/s.
  • Satsningen styrs av företaget National Broadband Network Corporation, som har staten som största ägare och privata aktörer som delägare.
  • De totala investeringarna beräknas uppgå till 43 miljarder australiensiska dollar, motsvarande nästan 300 miljarder kronor, över åtta år.
  • 25 000 nya jobb per år skapas under projektets livstid.
  • Första området ut är ön Tasmanien.