Google meddelade igår att företaget planerar att köpa upp programföretaget ITA Software för 700 miljoner dollar i kontanter. ITA Software utvecklar speciell programvara för flyginformation som används av både flygbolag och resebyråer.

Enligt Google kommer företaget att använda ITA Softwares program för att göra flyginformation tillgänglig på Googles söktjänst. Google hävdar att information som är relaterade till resor står för en stor del av alla de sökningar som görs.

– Resor hör till ett av de svåraste sökområdena vi har. Både i hur användarna utformar sina söktermer och hur vi ska presentera informationen på ett enkelt och korrekt sätt, säger Googles chef för sökprodukter och användarupplevelser, Marissa Mayer.

ITA Software är ett amerikanskt företag med 500 anställda som startades av forskare från det amerikanska universitetet MIT 1996. Företagets program för flyginformation används av både amerikanska och internationella flygbolag och resebyråer.

– Vi är stolta över vad vi har lyckats med. Även om vi har gjort stora framteg inom resor så finns det mer vi kan göra för att förbättra reseinformation på internet, säger ITA Softwares vd, Jeremy Wertheimer.

Googles vd, Eric Schmidt, utlovar bättre verktyg från Google för att hitta information om bästa pris och flygrutter. Något som han hävdar är allt annat än enkelt i dagsläget.

– Vi kommer att bygga nya verktyg som fokuserar på slutanvändarna. Dessa verktyg kommer att göra det möjligt att enkelt jämföra priser och olika möjligheter inom flyg. Verktygen kommer dessutom göra det möjligt att köpa en flygbiljett snabbt och enkelt, säger Eric Schmidt.

Affären måste först godkännas av amerikanska myndigheter innan samarbetet kan påbörjas.

IDG News