Före detta Telia-ägda Eniro har träffat ett mycket prestigefullt samarbetsavtal med globala sökjätten Google. Avtalet innebär att Eniros generella söktjänster baseras på Googles sökteknik, webbindexering och bildsök. Det omfattar även utvärdering av framtida affärsmöjligheter, både vad gäller sök- och annonstjänster.

Genom avtalet får Eniros användare tillgång till över tre miljarder webbsidor och 425 miljoner bilder. Avtalet gäller hela Eniros europeiska verksamhet, där länder som bland annat Danmark, Finland och Norge ingår, men även Tyskland, Polen, Ryssland med flera.

– Det sker just nu en stor konsolidering på sökmotormarknaden. I januari köpte Yahoo Inktomi och i februari köpte Overture Altavista och Fast. Nu finns bara ett fåtal konkurrenter kvar på just Overture, MSN och Altavista. Men vi är störst i Norden med 50 miljoner sökningar per månad och genom avtalet med Google stärker vi vår nordiska position ytterligare, säger Christer Pettersson, nordisk online-chef för Eniros söktjänster.

Handlar inte bara om teknik
Men avtalet handlar inte bara om att utbyta teknik och ge bra sökresultat. Tanken är också att hitta framtida affärsmöjligheter såsom kring exempelvis annonsering och produktutveckling.

– Google hade inget partnerskap i Norden och nu har dem fått det. Naturligtvis tittar vi på vilka nya annonsmöjligheter som skapas i och med samarbetet och dessutom ser vi möjligheter att utveckla vår produktportfölj, säger Christer Pettersson.

Totalt består Eniros verksamhet av 4 000 anställda, varav 700 arbetar på den svenska marknaden.
Eniro erbjuder tjänster inom tre områden: portaler, webbsök och gula sidorna.

– Då våra kunder utnyttjar Evreka som sökmotor kommer Googles träffar upp, men samtidigt även lokalt innehåll från Gula Sidorna, säger Christer Pettersson.

Fakta

Webbsöktjänster:
evreka.passagen.se (SE)
www.kvasir.no (NOR)
soeg.sol.dk (DK)
www.suomi24.fi (FIN) - kallad ""sökportal""

Gula sidorna;
www.gulasidorna.se(SE)
www.kvasir.no/c/biz/branch/ (NOR)
eniro.dk (DK)
www.kaupunki-info.fi (FIN)

Portaler:
www.passagen.se (SE)
www.sol.no (NOR)
www.sol.dk (DK)
www.suomi24.fi (FIN)