Oracle, som tidigare köpte MySQL genom förvärvet av Sun, anses inte av alla användare vara den optimala leverantören av support för databasen.

Företaget SkySQL har därför bildats, med syfte att ge support och tjänster för hela MySQL:s ekosystem, skriver IDG News.

Vd för det nya företaget är Ulf Sandberg, som tidigare arbetade som chef för globala tjänsteleveranser på MySQL. Alla i "kärnpersonalen" uppges också ha ett tidigare förflutet på MySQL.

SkySQL rekryterar nu på alla områden, enligt företagets webbsajt.
Bildandet av SkySQL gläder bland annat MySQL:s skapare Michael "Monty" Widenius, som i dagsläget driver företaget Monty Program, ett företag som fokuserar på att utveckla databasprodukten MariaDB samt för MySQL.

– Jag är glad att se att det finns ett andra hem för MySQL-talanger där dessa kan fortsätta att göra vad de är bäst på, skriver Widenius på en blogg.

Trenden mot fler supportaktörer säkerställer enligt honom att oavsett vad som än händer med MySQL på Oracle, så kommer det att finnas en fortsatt kraftfull support för MySQL och MariaDB.

Widenius och Monty Program har ingen aktiv roll i SkySQL, men de båda företaget planerar att bilda ett partnerskap, uppger Widenius.

Tidigare har MySQL-förespråkare uttryckt oro för sammanslagningen mellan Oracle och Sun, vilket bland annat lett till en utökad granskning från europeiska konkurrensmyndigheter. Widenius fortsatte striden genom att lägga in ett överklagande mot den nu avklarade affären i en EU-domstol.

Oracle har kontrat mot motståndet genom ett antal utfästelser, bland annat att kunderna inte skulle tvingas köpa support från Oracle, bara för att de köper kommersiella licenser för MySQL.