Dags att summera veckan. Jag börjar med det negativa.

Det är rätt deprimerande att se hur långt ned it-relaterade frågor har dalat under årets politikervecka. Ett mycket litet antal seminarier har anknytning till denna en av de största förändringskrafterna i samhället.

Endast ett fåtal branschaktörer är på plats och gör saker. Det som görs saknar samordning. Så exempelvis har Logica, Microsoft och IBM var och en ordnat seminarier om it i vården. En gemensam kraftsamling hade gett större genomslag.

Visst. Det finna andra sätt att påverka politiker än att ordna seminarier i Almedalen. Men problemet är att branschen ägnar sig alldeles för lite år åt opinionsbildning generellt sett. Den tycks tro att den klarar sig bra ändå.

Det är helt uppenbart att så inte är fallet. De politiska partierna, undantaget Piratpartiet, har glömt förra årets tumult kring FRA-debatten. Ingen av de partiledare som hittills talat har berört it-relaterade frågor.

Och när Alliansen i går presenterade sin plan för att lägga 6,2 miljarder i skolan fram till 2014 handlade det om i och för sig kloka åtgärder som fler nationella prov, kvalitetssäkring av utbildningar, vidareutbildning av lärare, utbyggnad av yrkesutbildningar. Men inte ett ord och inte en spänn för att lyfta skolans generellt sett bedrövligt låga användning av modern informationsteknik.

Nu sumpades chansen till en miljardsatsning på it i skolan vid en valvinst för Alliansen. Långnäsa åt branschen. Vad hade inte lite skickligt lobbyarbete kunnat åstadkomma där?

Nu det positiva:

Det har sagts förr, och det förtjänar att sägas igen. Politikerveckan i Almedalen är en fantastisk företeelse. Vad jag gillar mest är att alla seminarier är tillgängliga för vem som helst. Det finns inget exklusivt eller elitistiskt över Almedalen. På så sätt är det så långt ifrån World Economic Forum i Davos, dit bara särskilt utvalda bjuds in, man kan komma.Samtidigt är det en mötesplats där hela den politiska och opinionsbildande eliten är på plats.

Jag är helt övertygad om Politikerveckan stärker den svenska demokatin. Samtidigt är det den perfekta ursäkten för att träffa folk och dricka rosévin i Sveriges vackraste stad..

Vad kommer jag att minnas?

Självfallet Sven-Otto Littorins plötsliga avgång. Och Expressenkrönikören Lotta Grönings beskrivning av arbetarrörselsen som långsur. Och kocken Jonas Borsséns nedgörning av gasolgrillar. - de funkar som värmeskåp men inte för att laga mat på.