Med samma energi som alltid drog Steve Ballmer igång Microsofts partnerkonferens i Washington i måndags, med ett inledningstal.

Huvudbudskapet var att Microsoft satsar stort på molnet som nästa stag av innovation, både för företag och konsumenter.

På konferensen aviseras även Windows Azure Appliance, en färdigpaketerad version av molnplattformen Azure, som ska tillhandahållas av partner som Dell, Fujitsu och Hewlett-Packard, och som ska kunna köras inom ett datacenter.

Enligt Ballmer vill Microsoft arbeta med sina partner för att få kunderna till molnet.

Han medgav att många av företagets partner har varit tveksamma till molnet, men säger att det finns mängder av skäl att använda molnet: enklare distribution och hantering av mjukvara, mindre investeringar i underhåll och att det blir lättare att nå kunderna.

– Genom storskaliga molntjänster som sökmotorn Bing och Windows Live, har våra tekniker lärt mängder av lärdomar om hur man driver en molntjänst och vi lägger de kunskaperna i Azure och Windows Server, säger Steve Ballmer till IDG News.

Den nya versionen Azure är framför allt avsedd att kunna användas för att utveckla molntjänster hos Microsofts partner.

Microsoft har kört en version av Windows Azure som tjänst sedan februari och säger sig ha 10 000 användare.

Nu börjar plattformen erbjudas till företagets partner, ihop med en uppsättning servrar.

Han talade även om framtiden för bordsdatorer och läsplattor, samt vad som sker med Windows 7 Smartphone OS.

Utan att nämna Apple uppgav Steve Ballmer att Microsoft inte hade hållit jämna steg med konkurrenterna på nya åtkomstverktyg.

Apples framgångar med såväl Ipad som Iphone, låg helt klart som en tung skugga över hans huvudtal. Ballmer noterade att företagets partner hade undrat när Microsoft ska erbjuda liknande produkter.

– Jag har hört från partner som vill veta när det kommer, sade han, i ett sällsynt medgivande att företaget hamnat efter. Han försäkrade företagets partner att Microsoft arbetar på ett svar.

Ett av huvudtema var molnet, som enligt Ballmer kräver en helt ny uppsättning av smarta åtkomstverktyg.

– Även om molnet kan nås via tunna klienter, vill många användare ha en fullödigare funktionalitet.

Han tog även upp frågan vad Microsoft gör på mobila system, där Microsoft erbjuder mjukvaran och många av dess partner hårdvaran.

– Vi arbetar även på denna front. Inom de kommande månaderna kommer Dell, Samsung, Toshiba och andra leverantörer att släppa en uppsättning nya produkter, med mängder av funktioner och till olika priser, säger han.

När det gäller smarttelefoner medger Ballmer att Microsoft har hamnat efter med Windows mobile OS. Han säger dock att Microsoft arbetar för fullt för att få Windows Phone 7 redo. Han angav inget datum för när operativsystemet släpps, men det väntas ske släppt i slutet av året.

IDG News

Fakta

I år befinner sig 9 500 personer på World Partner Conferenence, som går mellan den 11 och 15 september. Antalet besökare är det högsta siffran någonsin. Förutom dessa befinner sig 3 000 Microsoft-anställda där.