Det har gått nästan tre år sedan svenska Bluetail blev uppköpt av Alteon, som i sin tur förvärvades av Nortel. Men skyltarna sitter fortfarande kvar på St Eriksgatan 44 i Stockholm. Alteons av lagliga och Bluetails av mer nostalgiska skäl. För det svenska företaget lever vidare, som en liten men väldigt produktiv del av den kanadensiska nätverksjätten.

– Vi är ett tiotal personer som finns kvar sedan Bluetail-tiden. Några uppe-i-det-blå-killar fick gå när Nortel gjorde sina nedskärningar och en har slutat. Men kärnan finns fortfarande kvar, säger Claes Wickström, en av Bluetails grundare.

Och produkterna som utvecklats har enligt Joakim Wall, nu Alteon-specialist på Nortel som anslöt precis efter köpet, fått mycket beröm internt på Nortel. Precis som tidigare används det på Ericsson utvecklade programmeringsspråket Erlang.

Produktutveckling
I första hand har svenskarna jobbat med företagets Alteon-produkter. Till exempel den nyligen lanserade lastbalanseraren Alteon Application Switch 2424 SSL, som både kan avlasta servrarna från ssl-trafik och göra det möjligt för användarna att koppla upp sig mot företagsnätet med vilken internetuppkopplad dator som helst.

Deras senaste produkt är dock den nu lanserade Nortel Security Switch 2250, ett led i företagets nysatsning på företagsmarknaden, som ska göra det möjligt för Nortel att börja konkurrera med till exempel Cisco på marknaden för wlan-system till företag och operatörer. Med tanke på vilken potential det här området har är det en väldigt viktig produkt för Nortel.

– I ett trådlöst lan baserat på Security Switch 2250 kopplas accesspunkterna, som inte behöver komma från oss, till växeln. Det blir därmed möjligt att administrera nätet från en central plats. Användarna kan utan problem flytta mellan olika accesspunkter utan att förbindelsen bryts. Eftersom växeln har stöd för 802.3af kan vi ge accesspunkterna ström över ethernetkablaget, säger Joakim Wall.

Enligt Claes Wikstöm är det häftigaste Bluetail-teamet utvecklat till produkten just möjligheten för användarna att flytta sig mellan accesspunkter i olika subnät utan att förbindelsen bryts.

Olika uppkopplingssätt
En annan styrka med Security Switch 2250 är att användarna har flera möjligheter att koppla upp sig, med en ipsec-klient, med en webbläsare och ssl eller som vanligt utan någon kryptering. Beroende på hur användarna kopplar upp sig kan de utifrån förutbestämda profiler få tillgång till olika mycket information på företagsnätet. Växeln har en vpn-kapacitet på 200 Mbit/s och 500 samtidiga användare.

– Sedan förra hösten har det varit fritt fram att sluta, men det är fortfarande kul så några sådana planer finns inte. Vi är en liten tajt grupp som levererar stora produkter. Att utveckla produkter som sedan säljs över hela världen är väldigt inspirerande, säger Claes Wickström.

Fakta

Nortels nya wlan-familj heter WLAN 2200 och innehåller fyra produkter:

  • WLAN Security Switch 2250 börjar levereras i slutet av juni och kostar mellan 50 000 och 60 000 kronor.
  • WLAN Access Point 2200 är Nortels accesspunkt. Den stöder både 802.11a och b. Leverans inleds i slutet av maj och på prislappen står det 7 500 kronor.
  • Nortels pc-kort heter WLAN Mobile Adapter 2201 och stöder även den 802.11a och b. Om Nortel vill sälja produkten måste företaget tänka om vad gäller priset. När det går att få kort för en bra bit under tusenlappen går det inte att ha ett kort som kostar cirka 2 200 kronor. Kortet dyker upp i slutet av maj.
  • Sista medlemmen i den nya familjen är WLAN Mobile Voice Client i2050. Klienten kan förvandla till exempel en Pocket PC-baserad handdator till ip-telefon. Än så länge stöder den bara h.323. Den kostar cirka 800 kronor per användare. Börjar säljas i slutet av juni.