SAP omsatte 2,89 miljarder euro, drygt 27,4 miljarder kronor, under årets andra kvartal. Jämfört med 2,58 miljarder euro under andra kvartalet förra året är det en ökning med 12 procent. En stor del av förklaringen är gynnsamma förändringar av valutakurser. Utan sådana skulle ökningen enligt SAP ha varit fem procent.

Vinsten efter skatt för kvartalet stannar på 491 miljoner euro, knappt 4,7 miljarder kronor. Det är en ökning på 15 procent jämfört med förra årets 426 miljoner euro.

Omsättningen för support ökar 14 procent, till 1,53 miljarder euro, drygt 14,5 miljarder kronor. Försäljningen av SAPs affärssystem ökar 17 procent till 637 miljoner euro, drygt 6 miljarder kronor. Mjukvara som tjänst, till exempel i form av prenumerationer, ökar 30 procent till 95 miljoner euro, knappt 902 miljoner kronor.

SAPs prognos för hela året är att försäljningen av system och relaterade tjänster kommer att öka från 6 till 8 procent, givet oförändrade valutakurser. Om det förvärvade företaget Sybases försäljning räknas in är prognosen en ökning från 9 till 11 procent.

En intressant iakttagelse är att SAPs mjukvarurelaterade försäljning ökade hela 64 procent i Nord- och Sydamerika under det andra kvartalet, medan den minskade nio procent i Europa, Mellanöstern och Afrika. I Asien blev det en ökning på elva procent.

– Vi ser en fortsatt ökning vad gäller hur mycket pengar kunderna spenderar, i de flesta regioner, säger Bill McDermott, en av SAPs två vd:ar.

IDG News