Omslagshistorien handlade om kryptorebeller, ”cypherpunks” och hackarmiljonärer som tog upp kampen mot inrättningar som FBI och National security agency. De ville säkerställa allas förmåga att upprätthålla den personliga integriteten, även när staten vill veta allt vi gör.

Det här var långt innan Bodström skulle kolla varje mejl, innan Reinfeldt jagade en hel ungdomsgeneration, innan Ask skämde ut pappor på lila webbsidor och långt innan Alf Svensson späkte sig genom att häpet studera folks Googlesökningar. Och det var innan Sverige och FRA gick med i ”kabelklubben”, de spiontjänster som kan kolla vad vi alla gör på nätet genom att kika rakt in i fibern.

Det var inte skarpt läge då. Ändå var kaliforniska näthippier upphetsade. En ny värld med nya maktbalanser. En ny öppen front. Jag hade snavat över nummer två av Wired.

Sex år senare satt jag i ett propellerplan som okontrollerat kastades runt i en tropisk regnstorm över Guineabukten. En frodig svart madame åkallade högljutt en Gud som förhoppningsvis kunde franska medan Bahnhofs vd Jon Karlung försökte göra exit från skräckfärden genom att halsa ur en whiskypava. Världen skälvde – och internet var orsaken. Det handlade om afrikanska landsdomäner.

Gränslösa dotcomentreprenörer fixade holdingbolag i Holland, fakturerade från Luxemburg och hade tekniker i öst. All världens e-handel förmodades flytta till Bermuda och jag flög dit för affärsmöten. Europa väntades blöda ned till amerikansk skattenivå. Men OECD slog tillbaks med – surprise! – USA i spetsen och dödade ö-konkurrensen.

Fast Wikileaks hade man inte föreställt sig för 15 år sedan – att nördar kanske skulle kunna ändra geopolitikens förutsättningar. Tänk om inte ens jordens supermakt ensidigt kan agera hur som helst var som helst framöver?

”Påfallande ointressant” sa Carl Bildt om Afghanistan-dokumenten som lades ut på Wikileaks. USA tycks inte hålla med och drar nu åt snaran runt folk som är inblandade i det projekt som inte duckar för något. Nu kommer rapporter om FBI-ingripanden mot utvecklare och beslagtagen utrustning vid gränskontroller.

Går Wikileaks att stoppa? Om det finns folk i en massa länder som deltar? Om svenska Piratpartiet står för serverhosting åt både Wikileaks och Pirate Bay som man lovat? Om läckor har källskydd i länder som Sverige och Island? Svårt att veta. Men nördfrågorna är nu storpolitik även om gammelpartierna helst vill blunda. ”Svårbegriplig upphetsning” tyckte ju Bildt om FRA-bävningen.

Allt pekar på att ”Chifferpunkarna” faktiskt hade rätt när de predikade i Wired för 17 år sedan: kryptering och anonymisering blir väldigt viktigt i den värld som skälver just nu.