Tidigare i veckan meddelade Förenade Arabemiraten att landet kommer att spärra flera tjänster som används av Blackberry. Eftersom e-postmeddelanden, sms och chattmeddelanden lagras på en server i Kanada anser Förenade Arabemiraten att telefonen är en risk mot landets säkerhet.

Kort efter meddelade även Saudiarabien, Indien och Indonesien att länderna överväger att införa liknande restriktioner på Blackberry.

Det kanadensiska företaget Research in Motion som ligger bakom Blackberry har inte uppgett hur företaget planerar att lösa situationen.

Frågan har nu växt till att bli en politisk hetpotatis på högsta ort då USAs utrikesminister, Hillary Clinton, gett sig in i debatten.

– Vi håller just nu på att analysera situationen då vi vet att det finns en befogad oro kring säkerhetsproblemen. Men det är också en fråga om frihet och rätten till information, säger Hillary Clinton.

Även Kanadas handelsminister, Peter Van Loan, uppger att han ger Research in Motion sitt fulla stöd i frågan.

Research in Motion hävdar att företaget aldrig kan komma åt den information som lagras på företagets servrar då den är starkt krypterad. Det system som Blackberry använder är enligt Research in Motion byggt så att det inte ska gå att tjuvlyssna på trafiken.

– Problemen är inte unika för Blackberry. Allting på internet är krypterat, kan de inte hantera det så borde det inte tillåta internet överhuvudtaget, säger Research in Motions vd, Michael Lazaridis.

IDG News