Mark Papermaster som var Apples chefsingenjör för Iphone och Ipod sedan drygt ett år tillbaka har hastigt lämnat företaget. Avgången har bekräftats av Apple och Mark Papermasters befattning kommer att ersättas av Bob Mansfield, som även är chefsingenjör för Apples Macintoshdivision.

Apple har inte svarat på frågor huruvida Mark Papermasters avgång var relaterad till de påstådda antennproblemen på Iphone 4.

Mark Papermaster kommer tidigare från IBM där han arbetat som processoringenjör under 26 år. Han började på Apple i oktober 2008 men fick först inte påbörja sin tjänst då IBM hävdade att han skrivit under ett diskretionsavtal som förhindrar honom från att arbeta för en konkurrent.

I januari 2009 nådde Apple och IBM en överenskommelse som gjorde det möjligt för Mark Papermaster att slutligen börja arbeta för Apple i april samma år. Hans befattning på Apple var chefsingenjör för Iphone och Ipod, två av Apples mest vinstgivande produkter.

Mark Papermaster avgång orsakade spekulationer i om det hade något att göra med den senaste tidens klagomål på antennen som sitter i Iphone 4. Apples har anklagats för att ha använt en antennlösning som gör att signalstyrkan minskar avsevärt när användaren håller telefoner på ett speciellt sätt.

Till skillnad från tidigare har Iphone 4 antennen monterad på utsidan av telefonen, något som enligt vissa experter gör den känsligare för signalstörningar.

Alla håller dock inte med om att Mark Papermasters avgång har något att göra med antennproblemen på Iphone 4.

– Jag tror inte att hans avgång har något att göra med antennproblemen. Ett företag så stort som Apple har alltid anställda som börjar och slutar, jag ser inte hans avgång som något ovanligt, säger Brian Marshall på analysföretaget Gleacher & Company.

Brian Marshall tror istället att det kan röra sig om en kulturchock för Mark Papermaster. Företagskulturen på Apple och IBM är mycket olika varandra och Brian Marshall tror att Mark Papermaster kan ha haft det svårt att anpassa sig efter 26 år på det jämförelsevis formella IBM.

– I slutändan kan det ha handlat om att han helt enkelt inte hade tillräckligt med jeans och t-shirts i sin garderob, säger Brian Marshall.

IDG News