I mitten av februari investerade Sean Parker, känd som medgrundare av Napster och Facebooks första vd, motsvarande 110 miljoner kronor i Spotify. För pengarna fick han fem procent av bolaget och en plats i styrelsen. Det framgår av dokument som Computer Sweden fått ut från bolagsverket i Luxemburg, där Spotifys moderbolag är registrerat.

Sean Parkers investering innebär att värderingen av Spotify som helhet vid tillfället var 2,2 miljarder kronor. Bara ett halvår tidigare låg värderingen på 1,8 miljarder.

Därmed är Spotify ett av de högst värderade it-företagen i Sverige. Exempelvis ger en jämförelse med it-företagen på Stockholmsbörsen vid handen att bara två företag, Axis och Orc Software, har ett börsvärde som är högre än Spotifys värdering.Pojkar med guldbyxor. Martin Lorentzons och Daniel Eks Spotify har blivit ett av Sveriges största it-bolag.

Napstergrundaren är bara en i raden av investerare som satsat pengar i Spotify. Av moderbolagets bokslut för 2009, som Computer Sweden också fått ut från bolagsverket i Luxemburg, framgår att Spotify under förra året sålde aktier till investerare för nära en halv miljard kronor.

Till investerarna hör riskkapitalbolagen Northzone Ventures, Creandum, Wellington Partners och Hommels Holdning, samt den kinesiske affärsmannen Li Ka-Shing, ägare av bland annat Hutchison Wampoa som deläger mobiloperatören Tre. Som CS tidigare avslöjat äger också fem stora skivbolag betydande poster i Spotify – aktier de fick köpa mycket billigt i samband med lanseringen.

Enligt bokslutet uppgick Spotifykoncernens totala tillgångar vid årsskiftet till knappt 800 miljoner kronor, varav den största delen består av aktiekapitalet i de svenska och brittiska dotterbolagen. Spotify AB i Stockholm har ett bokfört aktiekapital på 380 miljoner, siffran för Spotify Ltd i London är knappt 110 miljoner kronor.

Moderbolaget gjorde en förlust på 5,2 miljoner 2009. Det svenska dotterbolaget gjorde dock en vinst på 14 miljoner, enligt Spotify ABs årsredovisning. Intäkterna i Sverige hamnade på 90 miljoner under fjolåret.

I veckan har amerikanska medier publicerat rykten om att den nye delägaren Sean Parker, med goda kontakter i skivbolagsvärlden, ska leda Spotifys kommande satsning i USA. Det har dock tillbakavisats av Spotify, som fortfarande förhandlar med de amerikanska skivbolagen.

Spotifys viktiga USA-lansering var från början tänkt att ske i slutet av 2009, men har dragit ut på tiden på grund av licensdiskussioner med skivjättarna i USA. Det senaste beskedet är att Spotify släpps på andra sidan av Atlanten före årsskiftet.

I tisdags lanserade Skype-grundaren Niklas Zennström sin Spotifyutmanare Rdio i USA.

Fakta

Följande personer sitter i styrelsen för Spotifys moderbolag i Luxemburg:

Martin Lorentzon – grundare, Daniel Ek – grundare, Klaus Hommels – Hommels Holding, Franck Böhnke – Wellington Partners, Pär-Jörgen Pärson – Northzone Ventures, Fredrik Cassel – Creandum, Frank Meehan – INQ/Hutchison Whampoa och Sean Parker.

Produkt: Onlinetjänst för strömmande musik.
Lansering: 2008.
Baserat: Luxemburg, Stockholm.
Grundare: Daniel Ek, Martin Lorentzon.
Antal användare: Sju miljoner, varav 300 000 betalande (mars 2010).

  • Sean Parker är en av medgrundarna till Napster, en av de första fildelningstjänsterna, och onlineadressboken Plaxo. Han var också Facebooks första vd.
  • Han är knuten till riskkapitalfonden Founders Fund.
  • I den kommande Hollywoodfilmen om Facebook, ”The Social Network”, spelas Sean Parker av Justin Timberlake.