Oracle uppger i företagets stämningsansökan att Google använder Oracles patenterade teknik för Java i operativsystemet Android. Oracle äger nu patenten kring Java sedan företaget köpte upp Sun tidigare i år.

– Under utvecklingen av Android har Google medvetet utnyttjat teknik som är patenterad av Oracle. Vår stämningsansökan söker lämpliga åtgärder för att tillrättavisa saken, säger Oracles taleskvinna, Karen Tillman.

Java är ett utvecklingsspråk som gör det möjligt att köra applikationer på alla datorer eller enheter som har Javamotorn installerad. Java utvecklades av Sun Microsystems under 90-talet och används flitigt, inte minst på webben.

Google har skapat en egen version av Javamotorn som företaget kallas Dalvik. Dalvik är enligt Google en ”renare” variant av Java som företaget hävdar är snabbare och erbjuder högre säkerhet.

Oracle hävdar i stämningsansökan att Dalvik använder flera olika tekniker som är patenterade av företaget. Enligt Oracle har Google medvetet utnyttjat dessa tekniker och även anställt fler av Suns tidigare Javautvecklare.

Google har inte kommenterat stämningsansökan.

IDG News