Oracle lämnade i förra veckan in en stämningsansökan mot Google där företaget anklagar Google för patentintrång. Enligt Oracle har Google medvetet använt patenterad Javateknik i operativsystemet Android.

Google svarade i fredags på uppgifterna och uppger att Oracles anklagelser saknar grund och Google kommer att kämpa för att få rätt i frågan.

– Den öppna källkoden och Javasamfundet är oberoende av företag och arbetar hårt för att göra webben bättre. Vi kommer att försvara vår ståndpunkt kraftigt och även samarbeta med industrin för att utveckla Android, säger Googles talesman, Aaron Zamost.

Oracle äger numera patenten kring Java sedan företaget köpte upp Sun Microsystems tidigare i år.

Enligt Michael Lundkvist, arkitekt på Ericsson, har Javaplattformen blivit eftersatt på senare år och Google har därför skapat en egen plattform med namnet Dalvik. Dalvik kan användas för att köra Javaapplikationer samtidigt som Google slipper att betala licensavgifter till Oracle.

– Jag kan förstå Oracles vilja att hålla Java samlat, men jag tror att de har valt ett skadligt sätt för att uppnå det målet. Det kan skada Java som helhet och folk blir oroliga. Det är tråkigt, säger Michael Lundkvist.

Enligt Jeffrey Hammond på analysföretaget Forrester Research så har Oracle möjligen rätt i sak, men attacken mot Googles ses som en attack mot öppen källkod och kan skada företagets anseende bland utvecklarna.

– Oracle är i sin fulla rätt att stämma Google, men det pris som företaget kan komma att betala kan bli högre än vad man räknar med, speciellt sett ur ett pr-perspektiv, säger Jeffrey Hammond.

IDG News