Oracle har tagit fram en strategi för operativsystemet Solaris, som läckte ut till allmänheten i fredags. Där står det klart att Oracle begränsar sina framtida ansträngningar till de kommersiella versionerna av Solaris.

Det innebär att Oracle fokuserar alla sina resurser på Solaris 11, den kommande uppdateringen av operativsystemet som väntas komma nästa år.

Oracle släpper samtidigt en gratis utvecklarversion av Solaris 11 senare i år, Solaris 11 Express, ihop med ett supportpaket. Företaget hoppas att användarna ska byta från Opensolaris till Solaris 11 Express och på sikt till Solaris 11.

Oracle har än så länge inte kommenterat uppgifterna om att Opensolaris försvinner. Företaget blev ägare till Solaris efter köpet av systemjätten Sun i januari.

Sedan dess har rykten cirkulerat om att Oracle är på gång med åtgärder för att minska antalet gratisprodukter och få bättre kontroll över intäkterna från Suns mjukvara.

Oracle förklarar den nya strategin med att företaget "inte kan göra allt". Företaget säger sig behöva prioritera att få Solaris 11 på banan för att därigenom öka försäljningen av system.

Företaget vill också täppa igen möjligheten för potentiella konkurrenter att göra affärer på Oracles bekostnad.

Ett led i den strategin var Oracles stämning mot Google nyligen, där programföretaget hävdar att Google bryter mot Oracles patent inom Java, som också kommer från Sun.

Google kontrade nyligen med att Oracles anklagelser mot företaget är grundlösa.