Han har kallats nätets James Bond och världens farligaste man. Julian Assange är ansiktet utåt för Wikileaks, sajten som hjälpt insiders att läcka flera miljoner hemliga dokument till allmänheten.

Under 2010 har sajten gjort sina två största avslöjanden någonsin: Först videon från Bagdad som visar hur soldater i en helikopter skjuter ihjäl människor på marken och senast tiotusentals hemligstämplade rapporter om kriget i Afghanistan.

Det spektakulära materialet har lett till en intensiv jakt på sajtens källor. En av anledningarna till att servrarna står i Sverige har sagts vara lagar som skyddar uppgiftslämnares rätt till anonymitet. Men det är inte hela bilden.

– Vi förlitar oss mer på tekniska skydd än på juridiska eftersom vi handskas med organisationer som inte följer lagen, säger Julian Assange till Computer Sweden vid sitt Sverigebesök.

Ett omfattande system av säkerhetsmekanismer omger dokumentinlämningen. Det bygger bland annat på anonymitetsnätverket Tor, som skickar informationen från dator till dator för att skydda den ursprungliga källan. Men Wikileaks använder sig inte av det vanliga nätverket utan driver egna separata servrar.

– Tor är det första gränssnittet, och våra egna servrar som studsar material världen över i krypterad form förhindrar att ett spår uppstår.

Dessutom döljs de äkta bidragen bland tusentals falska exemplar som hela tiden skickas in i systemet. För detta tar Wikileaks hjälp av besökare som låter ett javascript gå i bakgrunden och om och om igen skicka in fejkade bidrag som gör det svårare för en utomstående att identifiera de äkta.

– Dessutom använder vi en del komplex routing som jag inte kan gå in närmare på, men den gör det svårare att spåra vilken uppkoppling som använts. När vi väl har fått tag på ett dokument så rensas det på sidoinformation.

Tillsammans skapar skyddsmekanismerna en säkerhet som enligt Julian Assange slår vilket banksystem som helst. Ändå vill han använda de möjligheter som den svenska lagen ger. Efter kritik om att sajten inte uppfyller kraven på ansvarig utgivare lovar frontfiguren att skicka in alla nödvändiga papper redan denna vecka.

Fakta

Wikileaks har långt gångna planer på att öppna ett kontor i Sverige. Enligt Julian Assange håller organisationen på att registrera en lokal filial. En del pengar har redan samlats in för verksamheten i Sverige, men mer behövs.

Kontoret ska inte arbeta särskilt med läckor från Sverige, utan hantera dokument från alla delar av världen.