En test av Teliasoneras lte-nät med ett flerfunktionsmodem visar att nästa generations mobila nätverk fun­gerar bra. Testet har utförts av IDG News telekomreporter Mikael Ricknäs och visar att tekniken ibland strular när den används inomhus.

Under bästa tänkbara omständigheter ska lte-nätet (lte står för long term evolution och kallas även 4g) klara nedladdning i en hastighet av 80 Mbit/s, utlovar Teliasonera.

I praktiken beror överföringen på många faktorer, som vilken frekvens operatören använder och hur brett spektrum som finns tillgängligt. I det aktuella fallet skedde mätningarna med Bredbandskollen, där nedladdnings- och uppladdningshastigheter mättes på ett dussintal platser.

– Det började med lite av en besvikelse när jag i IDGs lokaler på Karlbergsvägen endast fick 9,6 Mbit/s. Det visade sig vara den långsammaste överföringshastigheten som nätverket levererade, säger Mikael Ricknäs.

Vid första mätplatsen utomhus ökade nedladdningshastigheten till 59,1 Mbit/s. På två platser till översteg den 50 Mbit/s och på en plats var det möjligt att ladda ned en fil på 407 MB på två och en halv minut.

– Mitt övergripande in­tryck är att surfa med lte på webben är väldigt likt att surfa på min fiber­anslutning hemma. Där har jag överföringshastigheter på mellan 90 och 100 Mbit/s, säger Mikael Ricknäs.

Den genomsnittliga nedladdninghastigheten låg på 33,4 Mbit/s, vilket han anser är klart godkänt. Testet visar även att den snabbaste uppladdningshastigheten för lte-nätet låg på 18,1 Mbit/s.

Problem uppstod på några ställen, bland annat på en tunnelbanestation, i tunnelbanan och vid ett köpcenter. Där kunde inte modemet ansluta till lte-nätet.

I stället kopplade modemet över till ett långsammare hspa-nätverk med nedladdningshastigheter på 6 till 9,5 Mbit/s.

Trots att nätverket några gånger strulade inomhus uppmättes 57,2 Mbit/s från en plats under tak, så att köra lte behöver inte alltid betyda långsammare överföring inomhus, konstaterar Mikael Ricknäs.

 
Detta är en artikel från Computer Sweden, Sveriges största nyhetstidning inom it - där teknik möter affärer.

computersweden.se Twitter Facebook Nyhetsbrev

Fakta

Testet genomfördes i fredags, med en bärbar Sony Vaio Z och Samsungs flerfunktionsmodem GT-B3730 på tolv platser i Stockholm. Följande överföringshastigheter uppmättes:

Nedladdningshastigheter
Högsta (4G): 59,1 Mbit/s
Lägsta (4G): 9,6 Mbit/s
Lägsta (3G): 6,0 Mbit/s
Genomsnitts (4G): 33,4 Mbit/s
Genomsnitt (3G och 4G): 27,8 Mbit/s

Uppladdningshastigheter
Högsta (4G): 18,2 Mbit/s
Lägsta (4G): 4,9 Mbit/s
Lägsta (3G): 1,2 Mbit/s
Genomsnitt (4G): 12,7 Mbit/s
Genomsnitt (3G och 4G): 10,4 Mbit/s