Nyligen stod det klart att Oracle lägger ner operativsystemet Opensolaris för att lägga allt krut på det kommersiella alternativet Solaris 11. Nu dras även gratisversioner av Staroffice dras in. Båda mjukvarorna följde med i Oracles köp av Sun som blev klar i våras.

– Jo, Oracle Open Office kostar pengar, även för skolor. Men det spelar ju inte så stor roll eftersom Openoffice.org fortfarande är gratis, säger Anders Lund Rendtorff, Oracles informationschef.

De nya licensreglerna infördes i samma veva som Oracle bytte namn på Sun Staroffice 9 som numera kallas Oracle Open Office 3. I grunden handlar det om samma kontorspaket som Openoffice 3 men till Oracles variant finns en rad insticksprogram för kopplingar till affärssystem och databaser. Det gäller inte bara kopplingar till Oracles eget utbud utan även till produkter som Microsoft Sharepoint och öppen källkodsvarianten Alfresco.

Men vill man ha full kompatibilitet med Microsofts produkter kostar det pengar till skillnad från tidigare då Suns insticksprogram för Microsoft Office var gratis.

Priset för Oracle Open Office Standard Edition ligger på 356 kronor medan man får betala hela 641 kronor för insticksmodulen som gör det möjligt att spara filer från Microsofts Office till ODF (Open Document Format). Även Enterprise Edition av Oracles Open Office kostar 641 kronor. Det är en produkt som är tänkt att användas på företag med fler än 100 användare. För dessa tillkommer dessutom en årlig supportavgift som uppgår till 22 procent av licenspriset.

Oracles nya prispolitik lär knappast öka kundtillströmningen utan snarare innebära att skolor och kommuner väljer att i stället satsa på gratisvarianten Openoffice.org. Det gäller exempelvis Rättviks kommun där it-chefen, Tommy Rehnberg berättar att man under sommaren genomfört ett byte från Staroffice 8.0 till Openoffice 3.

Han säger dock att detta inte främst beror på Oracles prispolitik.

– Vi har under ett tag testat diverse pedagogiska program mot Openoffice 3 och denna produkt fungerar bättre för elever med särskilda behov.

Staroffice tycks inte heller ha fått något större genomslag bland de många kommuner som under det senaste året satsat på att byta Microsofts produkter mot öppen källkodsalternativ. Här har de flesta valt att satsa på Openoffice.org från start.

Göran Westerlund, ordförande i organisationen Kivos, Kommunsamverkan i Väst för Open Source, säger att flera av det 20-talet kommuner som ingår i gruppen kommit långt i sina utrullningar av Openoffice. Ett skäl till att det nu lossnat på allvar är att flera av de företag som levererar olika stödsystem till kommunal verksamhet uppgraderat sina produkter för Openoffice och dokumentformatet odf.

– Som jag ser det har Oracles inträde inte förändrat mycket men vi har inte sett Oracle agera särskilt mycket på den svenska marknaden. Tempot i form av släpp av nya releaser tycks vara fortsatt högt men vi saknar fortfarande en svensk översättning av version 3.2.1, säger Göran Westerlund.

Fakta

Sedan år 2000 har Sun varit pådrivande i utvecklingen av ett öppen källkodsprojekt som ska konkurrera med Microsofts Office. Gratisversion bär namnet Openoffice.org medan den supportade version fram tills nyligen haft namnet Staroffice. Tidigare var även Staroffice gratis för utbildningssektorn medan nya Oracle Open Office kostar 641 kronor per användare för skolor, företag och myndigheter. De skolor som sedan tidigare haft avtal med Sun kring Staroffice 8 kan dock fortsätta använda produkten gratis och även uppgradera gratis till Oracle Open Office.
Mer om detta finns på http://www.oracle.com/us/products/applications/open-office/061130.pdf