De senaste mätningarna från Statcounter visar att Windows 7 nu är uppe i en marknadsandel på 19,1 procent medan Vista har 17,8 procent. Även Net Applications mätningar visar att Windows 7 passerat Vista men här uppges skillnaden vara mindre: 14,5 procent mot 14,3 procent.

Det senaste operativsystemet lanserades i oktober förra året och det skulle bara dröja nio månader innan föregångaren passerats. Men XP visar sig vara en svårare nöt att knäcka och detta operativsystem som lanserades 2001 har fortfarande en marknadsandel kring 60 procent procent. Det är alltså betydligt mer än Vista och Windows 7 har sammanlagt.

Ser man på den kommande utvecklingen lär det dessutom dröja till slutet av nästa år innan Windows 7 går förbi XP. Detta alltså om tillväxten för Windows 7 fortsätter i samma takt som i dag, enligt en prognos från webbövervakningsbolaget Pingdom. Men väger man in marknadsanalyser från olika företag kan det gå fortare än så. Många av Microsofts företagskunder brukar avvakta ett år med att byta plattform och med tankte på XPs höga ålder kan det stora utrullningsracet mycket väl inträffa före årets slut.

– Helt klart börjar Windows 7-projekten nu att droppa in på allvar och vi har flera Windows 7 projekt i luften just nu. Det känns inte så mycket som om man väntar med att byta plattform på grund av tekniska dubier. Att det trots allt har dröjt beror nog mer på finanskrisen och att det tar kalendertid att komma från beslut till utrullning, säger Jan Hesselgren på konsultbolaget Atea.

Det största förloraren i detta pussel är givetvis Vista som hade en toppnotering på 18,8 procent (enligt Net Applications) samma månad som Windows 7 lanserades men bara rasat sedan dess.
Net Applications siffror visar att Microsoft tyck ha lyckats bra med marknadsföringen och kanske även lockats få en och annan kund att droppa Mac OS. I oktober 2009 hade Apple en marknadsandel på 5,3 procent men har nu backat till 5,0 procent. Men totalt sett går det ändå bra för Apple eftersom de stora framgångarna med Iphone inneburit en tillväxt med 19 procent för operativsystemet Ios under juli månad, den första månaden som Iphone 4 började säljas.