Den folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg vill att Sverige ska ses som en fri marknadsplats för digital information.

– Folkpartiet har jobbat mycket med yttrandefrihet för att konstnärer, som förföljda författare, ska ha en fristad i Sverige. Det måste man även kunna lägga över på it-politiken, säger hon.

Genom att profilera Sverige på det här sättet vill hon bland annat locka stora företag att placera serverhallar i landet. I förra veckan meddelade Piratpartiet att de samarbetar med den uppmärksammade sajten Wikileaks, som publicerat hemligstämlade dokument bland annat från kriget i Afghanistan. Samarbetet innebär bland annat att Piratpartiet sköter driften av flera av Wikileaks servrar. Camilla Lindberg ser att händelser som denna för upp ämnet i ljuset och gör att folk pratar om det.

– Vi har kommit långt. Det är en politisk fråga som det pratas om, som det inte är i exempelvis Frankrike eller Danmark, säger hon.

Hennes stöd för Wikileaks är oförändrat trots den senaste tidens turbulens kring Wikileaksgrundaren Julian Assange.

– Det handlar ju om honom som privatperson och har ingenting med själva Wikileaks att göra, säger hon.

Hon tycker att Sveriges yttrande- och tryckfrihetslagar ger goda förutsättningar för att välkomna all slags digital information.

– Framför allt handlar det om att inte stifta lagar som försvårar för företag att komma hit. När der kommer fler regleringar, som FRA och datadirektivet, så mister vi också serverkunder, säger hon.

Eftersom it-industrin är en el-intensiv bransch tycker hon att it-sektorn borde ges samma subventioner på el-skatten som basindustrier som trä och metall får i dag. En fråga som hon lyfte upp i en riksdagsmotion förra hösten.

– Ibland känns det som att it-politiken står ensam, men allting hänger ihop. Vi måste se it-industrin som en del i övriga samhället och inse att det ger fler arbeten.