Turbulensen kring Oracles Javakonferenser fortsätter, efter företagets köp av Sun och den nyligen riktade stämningen mot Google. Nu står det klart att Google inte kommer att medverka på konferensen Javaone, som äger rum i San Francisco mellan den 19 och 24 september. En talesman för Google bekräftar avhoppet.

– Vi önskar att vi kunde närvara, men Oracles stämning gör det omöjligt att dela våra tankar om framtiden för Java och om öppna system, säger Joshua Bloch, som arbetar på Googles avdelning för öppen källkod.

– Det är tråkigt, eftersom vi har närvarat vid alla konferenser sedan 2004 och jag har personligen talat på samtliga, utom den första som ägde rum 1996, fortsätter han.

Google betonar att företaget gärna deltar i utvecklingen av Java i framtiden. Företaget hade planerat att hålla ett antal anföranden om Java, bland annat om molnet, högpresterande system och gränssnitt.

Enligt IDCs analytiker Al Hilwa kan den ökade fientligheten mellan Oracle och Google leda till en ökad fragmentering av Java.

– Jag skulle inte bli förvånad om Google lanserar ett nytt varumärke för det Javaspråk som företaget använder i Android och att man upphör att se till att språket är kompatibelt med Java i framtiden, säger Al Hilwa.