Under de senaste dagarna har det kommit flera tecken på att Cisco tänker lägga ett bud på Skype. Det kan tyckas vara lite märkligt med tanke på att Cisco sedan ett par år tillbaka äger tjänsten Webex som likt Skype har funktioner för både chatt och videokonferenser via datorn. Men experter som CS talat med tror inte att det i första hand handlar om att uppgradera Webex.

– Jag tror att Cisco köper Skype för att få tillgång till en stor bas av små och medelstora företag som idag använder Skype, säger Peter Andersson, en av gundarna till det svenska konsultbolaget Uclarity. Peter Andersson är specialist på ip-baserad kommunikation och har god teknisk insyn i kommunikationsprodukter från Microsoft, Cisco, IBM och Skype.

– Skypes ljudcodec anses höra till de bästa på marknaden. Jag har själva testat många olika lösningar och Skypes ljud och bild kvalitet, speciellt på dåliga nätverk, är helt i topp, säger Peter Andersson.

Men eftersom Skypes ljudkodare med protokollet Silk är gratis att licensiera tror Peter Andersson inte att detta är det viktigaste för Cisco. I stället tror han att ett eventuellt köp har att göra med Ciscos planer på att bredda verksamheten med produkter för privatmarknaden och mindre företag.

– Man kan tänka sig att Cisco bygger in Skype-optimerade funktioner i vissa routrar för både företag och privatmarknad.
Denna utrustning ska kopplas till Skype Connect och ge Cisco tillgång till alla privatkunder som ringer via Skype.

– Ökad nättrafik är alltid en fördel för Cisco som kan få ökad försäljning av växlar och generell nätverksutrustning, säger Peter Andersson.

Under senare år har Cisco satsat allt mer på privatmarknaden, exempelvis genom köpet av Linksys 2003 och förra årets köp av Pure Digital som tillverkar videokameran Flip.

Peter Jerhamre är systemingenjör på svenska Cisco med ansvar för trådlösa system. Han pekar på att Skypes allt mer satsat på företagsmarknaden, nu senast med satsningen Skype Connect som gör det möjligt att koppla vidare Skype-samtal via företagens telefonväxlar. Tjänsten har stöd för Skype Out, som gör det möjligt att kombinera samtal mellan Skype och fasta och trådlösa nätverk.

– Det innebär att Skype närmar sig företagens lösningar för integrerad kommunikation där man kan jämföra med vår klient Unified Mobile Connect som finns för Iphone, Symbian, Windows Mobile och snart Android, säger Peter Jerhamre.

Hur dessa båda produkter kan samsas eller om det ens är önskvärt vill han dock inte fördjupa i ett skede där Cisco ännu inte gått ut med information om man har för avsikt att köpa Skype.

Fakta

Svensken Niklas Zennström och dansken Janus Friis grundade företaget 2003. Hösten 2005 köptes Skype av av amerikanska Ebay som sålde 65 procent av bolaget i september 2009. I augusti i år gick Skype ut med information om att företaget ska börsnoteras. Enligt amerikanska tidningsuppgifter har Cisco visat intresse av att köpa Skype före börsintroduktionen. En köpesumma på fem miljarder dollar (36 miljarder kronor) har nämnts.