Fredrik Reinfeldt och Maria Wetterstrand är mest tilltalande att titta på när det gäller årets valaffischer. Det visade sig när MRC International undersökte var och hur länge personer tittar på de olika reklambudskapen. Personerna som deltog i undersökningen fick även svara på frågor om hur de tänker rösta på i detta valet, hur de röstade i förra och hur de uppfattade reklamen.

I undersökningen användes ögonstyrningsteknik från Tobii, det snabbväxande företaget som ofta lyfts fram som ett av de svenska framtidshoppen. Nu har tekniken blivit såpass billig och användarvänlig att den, sedan ett halvår tillbaka, nått ut på marknaden.

När Tobii gjorde debut med sin teknik behövde personen vars ögonrörelser skulle avläsas vara fastspänd och totalt stilla framför avläsningsapparaten. I dag kan personen stå – och röra sig i olika positioner.

– Det fungerar även på olika personer, som glasögonbärare, långa, korta och alla etniska grupper, säger John Elvesjö, som är vice vd och var med och grundade Tobii 2001.


Ris och ros. Ett lyckat exempel – och ett mindre lyckat.

Tekniken har fått anpassas till olika etniska grupper eftersom ögonen skiljer sig åt. Västerlänningar har till exempel mer reflekterande näthinnor än vad asiater har, förklarar John Elvesjö.

Undersökningen utförs genom att ett optiskt mätsystem känner av reflektioner i ögat med hjälp av infrarött ljus. Genom att göra det flera gånger per sekund går det att läsa av och spela in var ögat tittar. Utifrån dessa data utläses vad personen tittade mest på, hur lång tid den tittade, vad den tittade på först och hur sannolikt det var att den tittade tillbaka på något den redan sett.

– De optiska systemen, som förr var stora lådor, är i dag små som tändsticksaskar. Det innebär att man lätt gömmer undan dem i en skärm, säger John Elvesjö.

Utöver verktyg för att mäta olika sorters medier är handikapphjälpmedel ett av Tobiis huvudområden. Spel- och fordonsindustrin är två andra områden som John Elvesjö hoppas ska dra nytta av deras teknik i framtiden.

– Det finns otroligt många användningsområden. Man kan till exempel lysa upp det område en person tittar på, eller stänga av det den inte tittar på för att spara ström. När det kommer till video kan man komprimera data där personen inte tittar, säger John Elvesjö.

Fakta

  • Under 2010 har Tobii utökat sin verksamhet i Kina, och anställt 30 personer på kontoret i Suzhou utanför Shanghai.
  • I juni lanserade den senaste produkten, Tobii Glasses, ett par glasögon som har ett ögonavsläsningssystem inbyggt i skärmen. Det för att det går att följa bärarens huvudrörelser och det är inget hinder om personen till exempel vänder sig om. Tänkbara användningsområden är butiker, för att se vad som fångar kundernas uppmärksamhet, eller i förarundervisning för att se om eleven har uppfattat alla skyltar och signaler.