Fyra av fem scenarier pekar i den rikningen:

1. Alliansen vinner valet och Maud Olofsson blir kvar som näringsminister. Olofsson byter ut Åsa Torstensson eftersom hon helt enkelt inte gjort ett tillräckligt bra jobb. Hennes engagemang och kunskap när det gäller it-frågor har visserligen växt under mandatperioden, men hon har knappast gett Centern och alliansen den känsla av framåtanda och framtidshopp som it-frågorna öppnar för.

2. Alliansen vinner, men Centern gör ett dåligt val och så småningom avgår Maud Olofsson som partiledare och näringsminister. I så fall tar hon Torstensson med sig.

3. De rödgröna vinner valet buret av stora framgångar för Miljöpartiet. Ett stalltips i så fall är att Miljöpartiet får ta hand om näringsdepartementet. Då skulle alltså nästa it-minister bli miljöpartist.Vem? Svårt att säga. Kanske partiets it-politiske talesperson i rikdagen, Per Bolund?

4. It-frågorna lämnar näringsdepartementet. Oavsett vilken sida som vinner valet finns chansen att it-frågorna får en ny organisatorisk hemvist i regeringskansliet. Det finns möjligheter till förändring längs hela skalan från att man skapar ett nytt tjusigt it-departement med en egen it-minister, till att it-frågorna sorteras in i övriga departement och att titeln it-minister helt försvinner. Hur som helst försvinner Torstensson.

5. Det femte scenariet: alliansen vinner, Maud Olofsson sitter kvar och väljer att behålla Åsa Torstensson som it-minister, ter sig som det minst sannolika.

Hittills har valrörelsen inte precis handlat om it-frågor. En stor omorganisation i departementen efter valet i syfte att lyfta fram it-politiken ligger därför knappast i korten – oavsett vem som vinner.

It-frågorna har alltför låg prioritet.

Och det är illa. Svensk offentlig sektor behöver press uppifrån för att effektiviseras med hjälp av it.

Hushållen och företagen behöver en toppmodern it-infrastruktur. It- och telekombranschen behöver ett begripligt och stabilt regelverk för att våga investera. Skolan behöver ett jättelyft för att komma i kapp resten av samhället.