Den trasiga uppdateringen skickades ut till användare som kör antivirusprogrammet Nod32 från Eset. Företagskunder som CS har varit i kontakt med vittnar om hur både klientdatorer och servrar slutade fungera. Vissa uppger att arbetet med att återställa servrarna tog hela natten.

Filen som skickades ut innehåller information om ny skadlig kod som programmet ska upptäcka. Enligt företaget hade någonting dock gått fel, och användarnas datorer riskerade att drabbas av allt från kraschande program, till att operativsystemet hänger sig till falska larm om angrepp på datorerna.

– För de flesta var det enda som hände att programmet klagade över att det inte kunde uppdatera sig. Vissa tappade internetanslutningen, säger Anders Nilsson, säkerhetschef på Eurosecure som ansvarar för Nod32 i Skandinavien.

Både företags- och privatanvändare påverkades av felet. När det stod klart att filen slog ut användares datorer panikstoppade Eset uppdateringen. Senare på kvällen släpptes en ny version som ska reparera felen som uppstått. Företaget har även släppt information om hur kunder ska hantera datorer som inte kunde lagas med uppdateringen.

Hur stor del av Esets kunder som drabbats är oklart, men enligt Anders Nilsson rör det sig bara om en liten del av alla datorer som har Nod32 installerat.

Incidenten liknar McAfees dundertabbe i våras, då hundratusentals datorer världen över slogs ut efter en felaktig uppdatering av antivirusprogrammet. Händelsen har fått säkerhetsexperter att ifrågasätta modellen med virussignaturer som löpande skickas ut till kundernas datorer. Blanda annat förstördes 15 000 datorer på Teliasonera och 27 av Systembolagets butiker stängdes eftersom it-systemen inte fungerade.