I helgen lockades programmerare från alla Sveriges hörn till Stockholm för att delta i den nystartade tävlingen Codemocracy.

Vad är Codemocracy?
– Det är en dag då utvecklare samlas för att koda 24 timmar i sträck på temat öppenhet och demokrati. Tanken är att samla massa programmerare som vill bygga samhällsnyttiga tjänster på öppen data. Men det är också ett tillfälle att prata om de här sakerna.

Hur kom ni på idén med tävlingen?
– Den föll sig ganska naturligt eftersom jag utvecklar själv samtidigt som jag har ett politiskt intresse. Men jag hämtade inspiration från andra liknande event som 24 hour business camp och Music hack day.

Vad skapades under helgen?
– Det var kring 50 utvecklare i omkring ett dussin lag. Vi hade till exempel ett lag som försökte få ut realtidsdata på var bussar befann sig i Malmö stad. Ett annat lag var engagerade i ett biståndsprojekt och de byggde en tjänst som passade in i deras biståndsarbete. Några byggde ett engagemangsindex som skulle analysera data för vilka frågor som engagerar våra riksdagspolitiker.

Vad var det vinnande bidraget?
– Det var jättesvårt. I mina ögon var alla lag vinnare men bara ett lag vann ett pris. Det var de som gjorde kartan där man kunde se bussarna över Malmö. De vann för att de också byggde ett api (programmeringsgränssnitt) som vi alla andra kan använda.

Vilka människor engagerar eventet?
– Det var vitt och brett. Jag blev väldigt positivt överraskad över uppslutningen. Vi hade både människor med ett starkt brinnande samhällsengagemang och dels de som bara tycker det är roligt att programmera. Sen växte det väl lite samhällsengagemang hos dem med under helgen.