Från och med tisdag morgon är det stopp för One.com, ett av Skandinaviens största webbhotell, att registrera se-domäner. Den drastiska åtgärden kommer offentliggöras senare under måndagen.

– De har stridit mot flera bestämmelser i avtalet, säger Danny Aerts, vd på Punkt SE som har hand om de svenska domännamnen.

Beslutet innebär att webbhotellet får fortsätta att administrera domäner som redan har registrerats, men det är absolut stopp för nyregistreringar. Stoppet gäller i 30 dagar, sedan ska Punkt SE göra en utredning för att se om One.com bättrat sig.

Enligt Punkt SE har One.com registrerat tusentals domäner i kunders namn utan deras vetskap. Kunderna ska inte ha fått godkänna vare sig registreringen eller de villkor som gäller.

– Det här är den allvarligaste förbrytelsen jag har sett de senaste åren.

På Punkt SE vill man i dag inte spekulera kring varför One.com registrerat domännamn på detta sätt. Avtalet förbjuder till exempel ombud att registrera attraktiva domännamn själva för att sedan sälja dem vidare till högre pris.

One.com är det tredje största ombudet för se-domäner, efter Punkt SE:s egen registreringsfunktion samt webbhotellet Loopia. Webbhotellet, som drivs från Danmark, hade vid årsskiftet 12,9 procent av alla se-domäner och har den senaste tiden registrerat ett hundratal om dagen.

Under två perioder under sommaren, senast den 17-19 augusti, sköt antalet nyregistreringar i höjden. Enligt Punkt SE stod One.com för så gott som hela denna ökning.

– Rent krasst har de nu 30 dagar på sig att se till att de inte bryter mot avtalet. Sedan kommer vi kontrollera om de fortfarande bryter mot det, säger Danny Aerts.

Se svaret från One.com här: "Vi bröt mot reglerna."