One.com tar nu bladet från munnen efter dagens besked att det stora webbhotellet stängs av från att registrera svenska se-domäner. Avstängningen gäller i 30 dagar, sedan ska stiftelsen Punkt SE kontrollera om det danska företaget följer reglerna.

– Vi bröt mot reglerna, det är inget snack om saken, men bara för att se till att inga kunder blev av med sina domäner, säger Thomas Medard Frederiksen, presskontakt på One.com.

Enligt honom gällde registreringarna kunder vars domännamnsregisteringar gått ut. För att de inte skulle stå helt utan webbadress köpte One.com därför kundernas domännamn i deras namn – utan att fråga dem först. Däremot ska inga kunder ha fakturerats för köpet.

– Vi har nu meddelat berörda kunder. Omregistereringen skedde under en mycket begränsad period i somras och gäller en liten andel av våra svenska domänregisteringar.

Thomas Medard Frederiksen förnekar bestämt att företaget skulle ha varit ute efter att köpa domännamn för att sedan sälja dem vidare. Sådant är strikt förbjudet för bolag som registrerar se-domäner åt kunder.

– Det är kundernas domännamn. One.coms verksamhet är att vara en komplett leverantör av webbhostingtjänster.

Anklagelserna framfördes på måndagen av Punkt SE-vd:n Danny Aerts, som kallade One.coms beteende ”den allvarligaste förbrytelsen jag har sett de senaste åren”. Nu ska One.com göra allt för att vinna tillbaka förtroendet som ombud.

– Vi hoppas att kunna lösa frågan kring registering av .se-domäner inom kort.

One.com är den tredje största återförsäljaren av svenska domännamn med omkring 170 000 adresser. Vid årsskiftet stod företaget för 12,9 procent av marknaden.

– Vi önskar bara ett gott samarbete med Punkt SE, som vi har med toppdomänregistratorer på andra marknader, säger Thomas Medard Frederiksen.