De nya telefonerna, som Nokia i dag presenterar under ett större event i London, bygger alla på det koncept som tidigare visats upp i modell N8. Det handlar om smarta mobiler, så kallade smartphones, ett område där Nokia länge fått stå i vägrenen medan Iphone, Samsung och Blackberry rusat förbi.

– I dag har har vi lagt in en högre växel för att återta en ledande ställning inom smartphones, säger Nokias marknadschef Niklas Savander i ett uttalande.

Toppmodellen, om man bortser från N8 som är på väg ut i handeln, är E7 som har tryckkänslig skärm på fyra tum – och därtill ett riktigt tangentbord. Den ska därmed lämpa sig särskilt väl som ersättare för mobila datorer när det gäller hantering av e-post, synkning med Exchange och stöd för vanliga kontorsprogram. Priset ligger på strax under 5 000 kronor exklusive moms.

Modell C7 har en amoled-skärm på 3,5 tum och inbyggda genvägar till bland annat Yahoo, Gmail och sociala nätverk. Priset är 3 300 kronor.

Minst i den nya treklövern är C6 med en skärm på 3,2 tum och ett pris på 2 500 kronor. Samtliga modeller ska finnas tillgängliga i handeln före årets slut.

Telefonerna visas upp under Nokias stora event, Nokia Developer Summit 2010, där man givetvis även har en del nyheter för utvecklare. Det gäller främst en ny version av utvecklingsverktygen Nokia Qt SDK som ska innebära betydliga förenklingar i utvecklingsprocessen för Symbiantelefoner. Enligt Nokia krävs nu 70 procent färre rader kod för utveckling av program som ska ut på Ovi Store. Det innebär att utvecklarna betydligt snabbare ska kunna få ut sina produkter till kunderna.

– Vi har gjort det mycket enklare för utvecklarna och dessutom mer lukrativt att delta i utvecklingsprogrammen, säger Purnima Kochikar, cher för Forum Nokia.