De flesta webbutvecklare har länge provkört den version av Internet Explorer 9 som funnits i så kallad platform preview. Men det är först med den publika betaversionen, som ska finnas tillgänglig under onsdagskvällen, som nya webbläsaren blir riktigt användbar. För webbutvecklare gäller det att snabbt lära sig de nya funktionerna och sedan anpassa sitt eget utvecklingsarbete därefter.

– Jag gillar att Microsoft har satsat ordentligt på att göra Internet Explorer mycket bättre. Det intressantaste är hårdvaruacceleration för förbättrad prestanda, säger Robert Nyman, gränssnittsarkitekt på Valtech.

Bing, Internet Explorer 9
Så här blir gränssnittet i Internet Explorer 9.

Även Isac Lagerblad, utvecklare på Creuna, lyfter fram funktioner för hårdvaruaccelerering som den mest intressanta nyheten i Internet Explorer 9.

– Det innebär att man kan öka prestandan vid visning av video eftersom grafikkortet kan ta en stor del av arbetet i stället för processorn.

Gustaf Nilsson Kotte
Gustaf Nilsson Kotte.

Gustaf Nilsson Kotte, webbutvecklare på Jayway, säger att IE9 förhoppningsvis blir den första webbläsaren från Microsoft som följer webbstandarder så bra att en utvecklare inte behöver specialskriva någon css eller Javascript för den.

– Det vore riktigt bra om vi utvecklare slapp skriva extra kod för särskilda webbläsare, säger Gustaf Nilsson Kotte, som redan använder platform preview-versionen i sitt utvecklingsarbete.

Isac Lagerblad
Isac Lagerblad kommer inte att gå över till IE9 för hemmasurfande.

Men varken Isac Lagerblad eller Robert Nyman är särskilt intresserade av att använda Internet Explorer privat.

– Som webbutvecklare kommer jag givetvis använda den för att säkerställa att saker fungerar men som användare intresserar den inte mig, säger Robert Nyman.

Isac Lagerblad sitter normalt med en dator från Apple och säger att han bara kör Windowsprogram virtuellt.

Betaversionen av Internet Explorer 9 går att ladda ner här.

Fakta

  • Efter fyra utvecklarversioner av webbläsaren Internet Explorer 9 släpps en publik betaversion. Den har ett avskalat gränssnitt men viktiga nyheter under huven. Främst gäller det utökat stöd för html 5 och hårdvaruacceleration där man utnyttjar datorns grafikkort för att hantera video.
  • Internet Explorer 9 bygger på en skriptmotor som Microsoft kallar Chakra. Den kan hantera Javascript i bakgrunden via separata kärnor i processorerna. Det ska avlasta webbläsaren som därmed snabbare kan presentera grafik och rörliga bilder.
  • IE9 fungerar inte ihop med XP, bara med Vista och Windows 7.