Nyligen meddelade Nokia att vd:n Olli-Pekka Kallasvuo byts ut mot Microsofts tidigare toppchef Stephen Elop.

Strax efter vd-bytet aviseras nu att styrelseordförande Jorma Ollilas avgår 2012. Han var vd på Nokia till 2006 och har varit styrelseordförande sedan 1999. Han är en av strategerna bakom Nokias omvandling till att bli en av världens mest framgångsrika mobiltillverkare.

Varför Nokia aviserar den 60-årige Ollilas avgång just nu framgår inte. Efter att tidigare ha sopat banan med sina konkurrenter har Nokia börjat tappa andelar. I dagsläget står Nokia för 34 procent av världens alla sålda mobiltelefoner, men har haft problem med konkurrensen mot andra mobiltillverkare, vilket har lett till stora lönsamhetsproblem. Företaget har bland annat haft svårt att slå sig in i USA, där Nokia bara står för 3 procent av alla sålda smarta mobiler, enligt IDC.

Enligt tidningen Wall Street Journal kan ett skäl till Ollilas avgång vara företaget vill ge Stephen Elop fria händer att omvandla mobiljätten.

Nyligen har även Anssi Vanjoki, chef för Nokias smarttelefonienhet avgått, delvis som en följd av att han inte utsågs till vd-posten, trots att han har sökte den två gånger.